Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes şi sub supervizarea dictatorului Kim Jong Un personal o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, la câteva zile după ce a ameninţat să doboare avioane americane de spionaj care-i încalcă spaţiul aerian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un Kim radiant, flancat de către soţia sa ţi principalii săi colaboratori, a fost arătat de către presa de stat, aplaudând cu entuziasm după tirul, miercuri al unei rachete de tip Hwasong-18, care ar mai fi fost folosită de către armata nord-coreeană doar o singură dată, în aprilie.

Această rachetă a parcurs 1.001 kilometri, la o altitudine maximă de 6.648 de kilometri, după a căzut în Marea de Est, a dat joi asigurări agenţia oficială nord-coeeană de presă KCNA, care foloseşte numele coreean al Mării Japoniei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit unor experţi, durata zborului - 70 de minute - este similară celei a unor ICBM trase de Phenian.

În februarie, o rachetă de tip Hwasong-15 a parcurs 989 de kilometri.

Testul de miercuri a fost o ”mare explozie”, care a zguduit ”întreaga planetă”, comentează KCNA.

El a fost efectuat dintr-un poligon conceput să semene cu un parc natural, înconjurat de iazuri şi arbori, la un conac privat al familiei Kim, la est de Phenian, potrivit site-ului specializat NK News de la Seul.

CONSOLIDAREA ARSENALULUI NUCLEAR

Kim Jong Un a promis, cu această ocazie, ”o serie de ofensive militare mai puternie”, până când Statele unite şi Coreea de Sud îşi schimbă politica faţă de Coreea de Nord, subliniază KCNA.

Confirmarea tirului, pe care armata sud-coreeană l-a anunţat miercuri, intervine în contextul în care relaţiile între cele două Corei se află la cel mai slab nivel.

Numărul unu nord-coreean a catalogat, anul trecutk, drept ”ireversibil” statutul de putere nucleară a Nordului şi a îndemnat la o dezvoltare sporită a armamentului, mai ales a armamentului nuclear tactic.

Kim Jong Un a îndemnat din nou la ”eforturi mai intense” în vederea unei consolidări a arsenalului nuclear nord-coreean cu ocazia acestui ultim tir, evocând o ”situaţie instabilă” în Peninsula Coreea.

Coreea de Sud şi Statele Unite au răspuns avertizând că Coreea de Nord se expune unei riposte nucleare şi la ”sfârşitul” actualului Guvern, în cazul în care decide să foloseascxă arma nucleară împotriva lor.

Tirul de miercuri este ”o provocare gravă, care aduce atingere păcii şi securităţii peninsulei coreene” şi încalcă sancţiunile impuse Phenianului de către ONU, a reacţionat miercuri Statul major al armatei sud-coreene, care a cerut Nordului să pună capăt unor astfel de acte.

ONU, Stateler Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, au condamnat ferm, miercuri, acest tir.

Miniştrii de Externe G7 şi Uniunii Europene (UE) au anunţat joi că ”condamnă în cei mai puternici termeni lansarea sfruntată a Coreei de Nord a altei ICBM” şi o aciză de o ”intensificare a activităţilor destabilizatoare”.

Luni, Coreea de Nord a ameninţat să doboare avioane americane de spionaj care zboară în spaţiul său aerian şi a condamnat un plan al Washingtonului de a trimite un submarin lansator de rachete în apropierea peninsulei coreene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.