Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a negat duminică faptul că ţara sa a tras 60 de obuze sâmbătă în apropierea unei insule de la graniţa cu Coreea de Sud, spunând că a fost vorba de o "momeală", potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Armata sud-coreeană anunţase că Phenianul a efectuat tirurile în apropierea insulei îndepărtate Yeonpyeong, nu departe de frontiera maritimă intercoreeană, la o zi după exerciţii de artilerie de amploare efectuate de cele două ţări inamice în aceeaşi regiune.

Potrivit Seulului, obuzele de sâmbătă au căzut într-o "zonă tampon" creată în 2018 în cadrul unui acord menit să preîntâmpine incidentele militare de la graniţă. Acest acord s-a destrămat în noiembrie anul trecut, denunţat mai întâi parţial de Seul şi apoi în întregime de Phenian.

"Armata noastră nu a tras niciun obuz în apă", a spus Kim Yo Jong într-o declaraţie difuzată duminică de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA. "Armata necinstită a Republicii Coreea a muşcat momeala pe care i-am aruncat-o", a adăugat ea.

Sora lui Kim Jong Un a explicat că soldaţii nord-coreeni au "observat reacţia" forţelor sud-coreene detonând şaizeci de încărcături explozive simulând sunetul unui tun.

"Rezultatul a fost exact ceea ce ne aşteptam", a continuat Kim Yo Jong. Ei au confundat sunetul explozibililor cu un foc de tun, au presupus că este vorba de o provocare de artilerie şi au inventat cu neruşinare o minciună".

"În viitor, vor confunda chiar şi trosnetul tunetului pe cerul nordic cu focul de artilerie al armatei noastre", a glumit ea.

Vineri, locuitorii din Yeonpyeong şi Baengnyeong, două insule sud-coreene aflate în apropierea graniţei cu Coreea de Nord, au primit ordin să se evacueze în adăposturi din cauza tirurilor de artilerie nord-coreene în apele din jur. Peste 200 de obuze au fost trase, potrivit Seulului, a cărui armată a ripostat cu un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală în Yeonpyeong câteva ore mai târziu.

Cele două Corei sunt încă în război din punct de vedere tehnic de la sfârşitul conflictului din peninsulă, în 1953, care s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace. Relaţiile dintre cele două ţări se află în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

La sfârşitul lunii decembrie, Kim Jong Un a ordonat accelerarea pregătirilor militare pentru un "război" care ar putea "fi declanşat în orice moment". El a denunţat o "situaţie de criză persistentă şi incontrolabilă", despre care a spus că a fost cauzată de exerciţiile militare comune ale Seulului şi Washingtonului în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.