Coreea de Nord a sugerat vineri în timpul unor discuţii de nivel înalt că cele două Corei ar trebui să organizeze o celebrare comună cu ocazia aniversării summit-ului intercoreean istoric din 2000 în această lună în Sud, conform unui oficial sud-coreean, scrie Reuters.
Întâlnirea din satul Panmunjom, aflat în zona demilitarizată de la graniţa dintre cele două ţări, este cea mai recentă dintr-o serie de activităţi diplomatice care au ca scop o relaţie mai apropiată între Nord, Coreea de Sud şi SUA.
Întâlnirea a fost condusă de Cho Myoung-gyon, ministrul Unificării din Coreea de Sud şi Ri Son Gwon, preşedintele comitetului de reunificare paşnică din Coreea de Nord.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cele două părţi au discutat despre ce ar putea urma după acordul la care s-a ajuns la summit-ul anterior dintre Kim Jong-un şi Moon din aprilie.
Nordul a sugerat organizarea unei celebrări comune a primului summit intercoreean din 2000, la care ar putea participa oficiali, politicieni şi alţi reprezentanţi din ambele ţări.
Sudul a cerut lansarea unui birou diplomatic comun în Kaesong, un oraş nord-coreean aflat la graniţă, acolo unde cele două Corei au gestionat un parc industrial până în 2016.
Coreea de Nord a fost de acord, dar a comunicat că locaţia are nevoie de reparaţii pentru a putea fi folosită din nou.
Nordul cere de asemenea repatrierea a 12 muncitori nord-coreeni care lucrau într-un restaurant şi au ajuns în Coreea de Sud în 2016, prin China. Statul nord-coreean susţine că ei au fost răpiţi de Sud. Seulul a comunicat că muncitorii au decis singuri să fugă din Coreea de Nord.
„Nu vorbim despre ce s-a întâmplat în trecut. Trebuie doar să nu repetaţi”, a declarat Ri Son Gwon.
El a adăugat că o altă problemă, nespecificată, care nu a fost discutată în cadrul întâlnirilor sale cu Cho în ianuarie a devenit „o sursă de neîncredere între Sud şi Nord”.
„Este o problemă foarte serioasă. Ar putea decide dacă va urma o atmosferă de reconciliere şi cooperare sau de neîncredere şi confruntare”, a afirmat Ri.
Cho a declarat că este de acord că ar trebui să existe o transparenţă mai mare în ceea ce priveşte ce se discută şi că ar trebui mărite eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.