Coreea de Nord a testat cu succes, marţi, o rachetă planoare hipersonică, a anunţat miercuri agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, care apreciază că succesul acestui test este de o ”mare importantă straregică”, în contextul în care Phenianul încearcă să-şi ”multiplice de o mie de ori” capactăţile de apărare, relatează AFP.
Rachetele hipersnice sunt mult mai rapide decât rachetele balistice sau rachetele de croazieră clasice.
Ele sunt totodată mai dificil de detectat şi interceptat de către sisteme de apărare antirachetă, cu care Statele Unite cheltuiesc miliarde de dolari.
Armata sud-coreeană a anunţat că Nordul a lansat un proiectil, după ce l-a detectat marţi. Însă ea nu a dezvăluit, ca de obicei, altitudinea maxim atinsă de această rachetă şi nici distanţa pe care a parcurs-o.
Miercuri, şefii Statului Major de la Seul au anunţat că armatele sud-coreeană şi americană sunt ”capabile să-l detecteze şi să-l intercepteze”.
”Pe baza unei evaluări a caractersticilor acesteia, ca viteza, (racheta) se află în faza iniţială a dezoltării, iar desfăşurarea acesteia va dura enorm de mult timp”, apreciază ei într-un comunicat.
CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎN PENINSULA COREEANĂ
Testul, realizat din provincia Jagang (nord), a ”confirmat controlul navigaţiei şi stabilitatea rachetei”, dar şi ”manevrabilitatea sistemului său de ghidaj şi a caracteristicilor de zbor planat al ogivei hipersonice detaşate”, mai anunţă KCNA.
”Rezultatele testelor au dovedit că toate specificaţiile tehnice sunt conforme exigenţelor proiectării”, se arată în acest comunicat.
Lansarea rachetei - denumită Hwasong-8 - a fost supervizată de către un membru de rang înalt al aparatului de stat nord-coreean, Pak Jong Chon, se arată în comunicat, în care nueste menţionat dictatorul Kim Jong Un.
Ziarul oficial Rodong Sinmun a publicat o imagine cu racheta, dotată cu o serie de aripioare de ghidaj, în timp ce se înălţa, pe cerul dimineţii.
Un profesor de la Institutul de Studii ale Extremului Orient, Lim Eul-chul, Phenianul îşi foloseşte dezvoltarea armamentului ”ca pe un mijloc de a crea un spaţiu de manvre diplomatice şi totodată pentru a-şi consolida puterea militară”.
Acest cercetător se aşteaptă şi la alte tiruri viitoare. ”Într-un anumit fel, comportamentul recent al Nordului este foarte previzibil. A anunţat acţiuni militare, iar acum le execută pas cu pas”, subliniază el.
Cele două Corei îşi consolidează capacităţile militare în ceea ce ar putea deveni o cursă a înarmării în peninsula împărţită.
Seulul alocă, de asemenea, miliarde de dolari dezvoltării militare şi a reuşit, luna aceasta, primul său test de rachetă balistică lansată de la bordul unui submarin (SLBM), intrând în clubul select al puţinelor ţări care dispun de această tehnologie avansată.
Marţi, Seulul a organizat o ceremonie de lansare a celui de-al treilea submarin SLBM.
Statele Unite şi Coreea de Sud sunt legate printr-un tratat de securitate, iar Washingtonul staţionează aproximativ 28.500 de militari în Sud, pentru a-l proteja de vecinul său.
Phenianul este în prezent mai izolat ca niciodată, după ce şi-a închis frontierele la începutul anului, cu scopul de a împiedica răspândirea covid-19.
Nordul este vizat de multiple sancţiuni, din cauza programelor sale de înarmare nucleară şi balistică, interzise.
Negocierile Coreei de Nord cu Statele Unite se află în impas după eşecul unui summit, în 2019, la Hanoi, între dictatorul Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump.
De la instalarea lui Kim Jong Un la putere, programele de înarmare au progresat, însă Phenianul nu a procedat la niciun test nuclear sau tir de rachetă balistică intercontinentală (ICMB) din 2017.
Administraţia Biden, care a condamnat lansarea de marţi drept o încălcare a sancţiunilor şi o ameninţare la adresa comunităţii internţaionale, a anunţat în mai multe rânduri că este dispusă să se întâlnească cu reprezentanţi nord-coreeni oriunde şi oricând, fără condiţii prealabile, în cadrul unr eforturi de dezarmare nucleară.
Însă Nordul nu a dat dovadă de vreo voinţă de a renunţa la arsenalul său, de care spune că are nevoie pentru a se apăra în cazul unei invazi americane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...