Coreea de Nord a tras o rachetă cu rază scurtă de acţiune în mare, marţi, a anunţat armata sud-coreeană, în timp ce ambasadorul Phenianului la ONU, Kim Song, revendica, marţi, ”dreptul legitim” al Nordului de a teste armament împotriva ”politicii ostile” a Statelor Unite şi Seului, relatează AFP.
Racheta a fost lansată din provincia Jagang (nord) către apă, în largul coaste de est, potrivit Statului Major sud-coreean.
Un purtător de cuvânt al armatei japoneze a declarat AFP, sub acoperirea anonimatului, că acest proiectul ”pare să fie o rachetă balistică”.
”DREPT LEGITIM””
Acesta este al treilea tir pe care Phenianul îl efectuează în această lună. Primul a fost al unei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, iar al doilea al unor rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.
La mai puţin de o oră după această lansare, ambasadorul nord-coreean la ONU Kim Song a declarat, în Adunarea Generală a ONU, că ţara sa are ”dreptul legitim” de a testa armament şi de a-şi ”consolida capacităţile de apărare”.
Statele Unite ”trebuie să dovedească prin fapte că nu au nicio voinţă ostile împotriva noastră”, a declarat el.
”Dacă este nevoie, suntem pregătiţi să răspundem” în acelaşi fel, ”însă nu pare căStatele Unite sunt pregătite” să meargă în această direcţie, a declarat el.
Departamentul de Stat american a condamnat luni seara, într-un comunicat, acest nou tir de rachetă.
”Această lansare constituie o încălcare a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate a ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii (Coreei de Nord) şi comunitatea internaţională”, a denunţat Washngtonul, îndemnând Phenianul ”să se angajeze la dialog”.
”În pofida faptului că noi am evaluat că acest eveniment nu consttuie o ameninţare imediată la adresa personalului sau teritoriului Statelor Unite, lansarea unor rachete pune în evidenţă impactul destabilizator al programului înarmării ilegale” a Phenianului, a denunţat într-un comunicat Comandamentul Militar american Indo-Pacific (INDOPACOM).
Armata americană a anunţat că ”se consultă strâns cu aliaţii şi partenerii” săi în acest subiect şi dă asigurări că ”angajamentul Statelor Unte de a apăra Republica Coreea de Sud şiJaponia rămâne de nezdruncinat”.
”PHENIANUL VA STUDIA REACŢIA LUI MOON”
Coreea de Nord şi-a multiplicat, în ultimele zile, mesajele ambigue cu privire la Washington şi Seul.
Tirul de marţi are loc la câteva zile după ce Kim Yo Jong, influenta soră a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a sugerat un posibil summit între cele două Corei, cerând în prealabil ca Seulul să-şi abandoneze ”politica ostilă”.
Ea îi răspundea astfel preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, care îndemna la o declarare oficială a sfârşitului Războiului Coreei (1950-1953), care s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, motiv pentru care cele două ţări se află teoretic în război de peste o jumătate de secol.
Consiliul sud-coreean al Securităţii Naţionale s-a reunit de urgenţă după tirul de marţi.
El a deplâns, într-un comunicat, ”această lansare într-un moment în care stabilitatea politică în peninsula coreeană traversează un moment extrem de critic”.
”S-ar spune că Nordul vrea să testeze sinceritatea Seulului în privinţa voinţei acestua de a îmbunătăţi relaţiile intercoreene”, declară un profesor de la Universitatea de Studii Nord-Coreene, Yang Moo-jin.
”Phenianul va supraveghea şi studia reacţia lui Moon după lansarea de azi (marţi) şi va lua decizii” cu privire la eventuale măsuri de destindere, apreciază el.
Phenianul este mai izolat ca niciodată, după ce şi-a închis frontierele la începutul anului trecut, cu scopul de a împiedica răspândirera noului coronavirus.
Negocierile sale cu Washngtonul se află în imaps după eşecul summitului din 2019, la Hanoi, al lui Kim Jong Un cu fostul preşedinte american Donald Trump.
Guvernul preşedintelui Joe Biden a anunţat că este pregătit să discute cu Phenianul în orice moment şi fără condiţii prealabile, însă dialogul se află într-un punct mort pentru moment.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...