Coreea de Nord a testat cu succes, joi, o rachetă antiaeriană ”dezvoltată recent”, anunţă vineri agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, un tir considerat o provocare înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, vineri, pe tema unui tir de rachetă precedent al Phenianului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”RPDC a procedat la 30 septembrie la un tir de testare a unei rachete antiaeriene pe care a dezvoltat-o recent”, potrivit KCNA.

”Performanţele remarcabile de luptă” ale rachetei ”au fost verificate, odată cu introducerea unor noi tehnologii-cheie”, precizează agenţia de presă.

Acest test are loc după o serie de tiruri.

Phenianul a anunţat săptămâna aceasta că a testat o rachetă planoare hipersonică, un progres tehnologic major în cazul în care această informaţie se confirmă, deoarece racheta poate zbura cu o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

Aceste teste au provocat o consternare internaţională, iar Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au îndemnat la organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Programele nucleare şi balistice nord-coreene sunt interzise de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, iar Nordul este vizat de multiple sancţiuni internaţionale din această cauză.

Ele au avansat după instalarea la putere a lui Kim Jong Un, iar Phenianul le justifică prin necesitatea de a se proteja împotriva unei eventuale invazii americane.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a acuzat joi Nordul de ”instabilitate şi insecuritate”.

Acest nou tir este considerat o provocare înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securtate al ONU în vederea discutării precedentului tir de rachetă al Phenianului, care afirmă că este vorba despre o rachetă hipersonică.

Această reuniune de urgenţă urma să aibă loc joi, însă a fost amânată vineri, la cererea Chinei şi Rusiei.

În 2017, la iniţiativa administraţiei Donald Trump, Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni economice dure Phenianului, în urma unui test nuclear şi testării unor rachete.

După instalarea la putere a lui Joe Biden, Franţa, un pic izolată, a intrat în prima linie pentru a cere o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU când Phenianul efectuează teste de rachetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.