Coreea de Nord a anunţat joi că în Constituţia sa Coreea de Sud este desemnată în prezent drept "stat ostil", confirmând pentru prima dată o schimbare promisă în ianuarie de liderul său Kim Jong Un şi justificând dinamitarea singurelor două drumuri şi căi ferate care leagă cele două ţări inamice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste căi de comunicaţie către estul şi vestul peninsulei coreene, singurele care au fost redeschise pentru scurt timp de la sfârşitul războiului coreean în 1953, "au fost complet blocate de explozii", a scris agenţia oficială de presă KCNA, confirmând informaţiile difuzate marţi de Seul.

"Aceasta este o măsură inevitabilă şi legitimă, luată în aplicarea cerinţelor Constituţiei Republicii Populare Democrate Coreene, care defineşte în mod clar Republica Coreea drept un stat ostil", a precizat KCNA, referindu-se la Coreea de Nord şi Coreea de Sud prin numele lor oficiale.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Aceasta este prima dată când Phenianul confirmă că statutul de "stat ostil" al Coreei de Sud a fost înscris în Constituţia sa, o măsură anunţată de Kim Jong Un în ianuarie în faţa Adunării Naţionale Supręme, parlamentul de la Phenian.

"În opinia mea, putem specifica în Constituţia noastră chestiunea ocupării complete, subjugării şi recucerirea Republicii Coreea şi a anexării acesteia ca parte a teritoriului Republicii noastre în caz de război în peninsula coreeană", declarase el. De asemenea, el a ameninţat că va intra în război pentru orice încălcare a teritoriului nord-coreean „chiar şi cu 0,001 milimetri”.

Anterior, în temeiul unui acord intercoreean din 1991, relaţiile cu Sudul au fost definite ca o „relaţie specială”, ca parte a unui proces de reunificare, şi nu ca o relaţie de la stat la stat.

Anunţul schimbării constituţionale şi distrugerea infrastructurii aferente marchează o nouă etapă în radicalizarea politicii regimului Kim Jong Un faţă de Coreea de Sud. În ianuarie, liderul nord-coreean a desemnat Sudul drept „principalul inamic” al ţării sale.

KCNA a justificat demolarea drumurilor şi a căilor ferate, efectuată în întregime de partea nord-coreeană, prin "provocările politice şi militare grave ale forţelor ostile", care, potrivit acesteia, au adus cele două Corei "în pragul războiului".

Phenianul va "continua să ia măsuri pentru a fortifica permanent frontiera sudică închisă", a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de KCNA.

În practică, frontiera dintre cele două Corei este deja complet închisă. Din 1953, cele două drumuri şi linii feroviare intercoreene au fost restaurate şi redeschise doar în timpul unor scurte perioade de destindere.

Relaţiile dintre cele două Corei s-au deteriorat considerabil de la venirea la putere la Seul, în 2022, a preşedintelui conservator Yoon Suk Yeol, care favorizează consolidarea alianţei militare cu Statele Unite şi Japonia şi adoptarea unei linii dure faţă de Phenian, care deţine arme nucleare şi efectuează în mod regulat teste cu rachete balistice, încălcând numeroase rezoluţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.