Statele Majore ale armatelor din 12 ţări de la Pacific efectuează exerciţii până la 4 octombrie, în Noua Caledonie, pentru a se pregăti de eventualitatea unei catastrofe naturale în această regiune de mare risc, a constatat vineri AFP.
Intitulată Equateur 2019, această operaţiune - fără desfăşurare de trupe şi de mijloace pe teren - prefigurează exerciţiul Crucea de Sud, care urmează să mobilizeze, în mai 2020, aproximativ 2.500 de militari din zonă şi importante materiale şi echipamente.
”Îngrijorarea majoră a ţărilor din regiune este gestionarea consecinţelor unei catastrofe naturale. Obiectivul este să învăţăm să acţionăm împreună, să consolidăm interoprabilitatea”, a declarat pentru presă comandantul Forţelor armate franceze în Noua Caledonie (FANC) Franck Barrera, care coordonează aceste antrenamente.
Scenariul reţinut constă în oferirea de ajutor umanitar, evacuarea cetăţenilor şi securizarea unei ţări fictive afectate de un violent ciclon, ca ciclonul Irma care a devastat Antilele în 2017.
Vulcani, cutremure, tsunami, cicloni - regiunea Pacificului este deosebit de expusă dezastrelor naturale şi consecinţelor încălzirii globale.
”Cinci ţări din zonă - Vanatu, Tonga, Fiji, Papua Noua Guinee şi Insulele Solomon - se află în topul 20 al ţărilor cu risc, potrivit indicelui ONU”, a subliniat şeful Statului Major Interarme FANC Jean-François Héry-Goisgnard.
Aproximativ 100 de ofiţeri şi subofiţeri militari participă la Equateur 2019, la care participă ţări ca Australia, Noua Zeelandă, Fiji, Vanatu Sau Paua Noua Guinee, dar şi Japonia, Indonezia, Singapore au trimis observatori, pentru prima oară după 20 de ani de când sunt organizate aceste exerciţii interarme de către FANC.
Această cooperare militară se înscrie în cadrul axei indo-pacifice pe care vrea să o costruiască Emmanuel Macron, sprijindu-se pe teritoriile fraceze de peste mări, cu scopul de a răspunde ”hegemoniei Chinei” în zonă.
”Axa indo-pacifică este un spaţiu gesopolitic în curs de construire. Franţa vrea să-şi ocupe locul în ea şi să cântărească în calitate de putere de echilibru”, a anunţat comandantul Franck Barrera.
Exerciţiul Equateur 2019 se află în curs de la 23 septembrie şi se încheie la 4 octombrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.