Mai mult de 190 de organizaţii şi naţiuni, între care state mari utilizatoare de cărbune ca Polonia, Vietnam şi Chile, s-au angajat, în cadrul COP26 de la Glasgow, să renunţe la acest combustibil fosil, a anunţat Guvernul britanic, relatează BBC.
Cărbunele este cel mai important factor ce contribuie la schimbarea climei.
Marea Britanie a anunţat acordul, însă unele dintre ţările dependente de cărbune, precum Australia, India, China şi SUA nu au semnat angajamentul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cele care au semnat s-au angajat să pună capăt tuturor investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie pe bază de cărbune atât pe plan intern, cât şi internaţional.
Ele au fost de acord şi să elimine treptat energia pe bază de cărbune până în 2030 pentru economiile majore, şi până în anii 2040, pentru statele mai sărace, a mai transmis Guvernul britanic.
„Sfârşitul cărbunelui se întrevede”, a spus ministrul britanic pentru Afaceri şi Energie, Kwasi Kwarteng. „Lumea se mişcă în direcţia bună, gata să decidă soarta cărbunelui şi să accepte beneficiile economice şi de mediu ale contruirii unui viitor alimentat de energie curată”.
Mai mult de 40 de ţări au semnat declaraţia. Polnia, Vietnam şi Chile se numără între cele 18 care au fost de acord să elimine treptat şi, pentru prima dată, să nu contruiască ori investească în noi capacităţi de energie pe bază de cărbune.
Ed Miliband, ministru din umbră al Energiei, a spus că există „lacune evidente” provocate de absenţa unora precum China şi alţi mari emitenţi, care nu şi-au luat angajamentul în acest sens.
Deşi a fost înregistrat un progres la nivel global privind reducerea utilizării de cărbune, acesta a produs circa 37% din electricitatea lumii în 2019.
Ţări ca Africa de Sud, Polonia şi India au nevoie de investiţii majore pentru a-şi transforma sectoarele energetice.
Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice are loc la Glasgow până pe 12 noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...