Controalele la frontiere introduse de urgenţă de mai multe ţări din Spaţiul Schengen, inclusiv de Germania şi de Suedia, pentru a limita afluxul de migranţi, sunt în continuare justificate, deşi numărul sosirilor a scăzut, a anunţat miercuri Comisia Europeană, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Controalele la frontiere au fost necesare (...). Controalele actuale rămân în condiţiile fixate de regulile Schengen”, a declarat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

El a subliniat că acest lucru nu înseamnă că cele cinci state care au introdus controale – Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Austria – trebuie neapărat să le prelungească după ce expiră, pe 12 noiembrie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Într-o lovitură data integrării europene, UE a suspendat partial Acordul Schengen, după ce statele membre au fost copleşite de sosirea a circa 1,3 milioane de refugiaţi şi migranţi, în 2015.

Comisia Europeană le-a cerut miercuri statelor membre să îşi “intensifice eforturile” pentru a primi solicitanţii de azil din Grecia, considerând că este “posibil” ca, până la sfârşitul lui 2017, să repartizeze aproximativ 30.000 de migranţi eligibili în cadrul planului convenit anul trecut.

Planul a permis deocamdată repartizarea a numai 5.651 de solicitanţi de azil din Grecia şi Italia, potrivit datelor publicate miercuri de executivul european.

Obiectivul iniţial, fixat în 2015, era transferul a 160.000 de persoane din cele două ţări în decurs de doi ani.

În urmă cu două săptămâni, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a criticat statele europene pentru că au reuşit relocarea a numai 3% dintre cei 160.000 de migranţi din Italia şi Grecia.

Până în acest moment, statele din blocul comunitar - cărora li se adaugă Elveţia şi Lichtenstein - au promis în mod voluntar că vor primi 8.676 de solicitanţi de azil care au ajuns în Grecia şi 2.809 de migranţi din Italia.

Numărul cererilor de azil înregistrate de autorităţile italiene a crescut cu 53% în acest an. Până la 72.000 de solicitanţi de azil au fost înregistraţi de la începutul anului în Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.