Reprezentanţi ai mişcării de protest şi armata din Sudan au ajuns la un acord în vederea instaurării unei autorităţi comune între civili şi militari, o nouă etapă a schimbării regimului politic în ţară, la două săptămâni după destituirea preşedintelui Omar al-Bashir, relatează AFP.
Acest compromis a fost găsit în prima reuniune, sâmbătă, a unui comitet comun, înfiinţat miercuri, din care fac parte reprezntanţi ai contestării şi ai Consiliului Militar de Tranziţie aflat la putere.
Ordinea de zi viza, la cererea contestatrilor, transferul puterii civililor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Am ajuns la un acord cu privire la un consiliu comun între civili şi armată”, a declarat pentru AFP Ahmed al-Rabia, un reprezentant al manifestanţilor care a participat la negocieri.
De la 6 aprilie, manifestanţi se adună zi şi noapte în faţa cartierului general al armatei, la Khartoum, în continuarea unei mişcări de protest declanaşate la 19 decembrie.
Iniţial, el denunţa triplarea preţului pâinii, într-o ţară foarte afectată de sărăcie, după care a devenit o contestare a lui Omar al-Bashir, şeful statului timp de aproape 30 de ani.
Arestarea, la 11 aprilie, a lui al-Bashir, încarcerat între timp, nu a oprit contestarea. Opozanţii reclamă o putere civilă şi judecarea fostului preşedinte şi a principlailor responsabili ai regimului său.
”NU O LOVITURĂ DE STAT”
Condus de către generalul Abdel Fattah al-Burhan, Consiliul Militar s-a opus îndemnurilor de a ceda în întregime puterea, inclusiv celor ale comunităţii internaţionale. Trei dintre cei zece membri ai Consiliului au demisionat, însă, miercuri.
Sâmbătă, liderul principalului partid de opoziţie, Sadek al-Mahdi, şi-a îndemnat ţara să adere ”imedat” la Curtea Penală Internaţională (CPI), care a emis mandate de arestare cu privire la genocid, pe numele preşedintelui îndepărtat de la putere. Adresându-se unor jurnalişti, la Khartoum, el a declarat că destituirea şi arestarea acestuia de către armată, sub presiunea străzii, ”nu este o lovitură de stat”.
Liderul Partidului al-Oumma, principalul lider al opoziţiei, a fost îndepărtat de la putere în 1989 prin lovitura de stat a lui al-Bashir, pe când era ultimul premier democratic ales în această ţară săracă din Africa.
CPI a emis mandate de arestare pe numele lui al-Bashir, pentru ca acesta să răspundă la acuzaţii de genocid, de crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul Războiului din Darfour, regiunea de vest a Sudanului.
Preşedintele destituit, în vârstă de 75 de ani, a respins aceste acuzaţii.
Condus de către generalul Abdel Fattah al-Burhan, Consiliul Militar refuză să-l extrădeze pe al-Bashir, încarcerat la Khartoum. El lasă această eventuală decizie Guvernului civil pe care s-a angajat să-l instaleze la o dată care rămâne de stabilit.
MANIFESTANŢI ADUŞI CU AUTOBUZE
Declanşarea manifestaţiilor, la 19 decembrie, a coincis cu întoarcerea din exil a lui Mahdi.
În opinia şefului opoziţiei, ”ceea ce s-a întâmplat în Sudan nu este o lovitură de stat”, ci o situaţie în care forţele armate ”au luat partea revendicărilor populare”.
”Este posibil să se pună de acord asupra (implementării) unei autorităţi civile cu Consiliul Militar, pentru că acesta din urmă nu a planificat o lovitură de stat”, declara Mahdi, subliniind că partidul său nu va intra în Guvernul civil de tranziţie.
”Regimul răsturnat ar putea în continuare să încerce să dea o lovitură de stat”, a avertizat el.
Manifestanţi intervievaţi sâmbătă de AFP erau hotărâţi în continuare. ”Noi vom pleca doar după ce vom obţine o putere civilă şi legi care să garanteze libertatea de exprimare”, a declarat unul dintre ei, Rawan al-Fateh.
Sâmbătă seara, autobuze au adus sute de contestatari, veniţi din provincia Kassala (est) pentru a participa la ocupare, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.
”Consiliul Militar a promis că ocuparea nu va fi dispersată prin forţă”, a declarat unor jurnalişti Rachid al-Sayed, un purtător de cuvânt al Alianţei pentru Libertate şi Schimbare (ALC) - comitetul comun al contestatarilor şi militarilor.
El a apreciat vineri că o perioadă de tranziţie de patru ani va fi necesară în vederea implementării unui ”program de redresare” în vederea scoaterii ţării din criza economică.
Această ţară cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, amputată de trei sferturi din rezervele sale de petrol după independenţa Sudanului de Sud, în 2011, se confruntă cu o gravă penurie de devize străine.
Sâmbătă, la o reuniune la Khartoum a Partidului Congresului Popular (PCP), principala mişcare islamistă şi un fost aliat al lui al-Bashir, ”un grup de persoane a aruncat cu pietre” în membrii săi, a declarat pentru AFP unul dintre conducătorii săi, Suheir Salah.
”Treizeci şi doi de membri ai Consiliului Shura au fost răniţi” în acest ”atac”, a declarat el, fără să-i identifice pe atacatori.
ALC a catalogat drept ”izolat” acest act şi a insistat asupra caracterului ”paşnic” al manifestaţiilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...