Construcţia turnului Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume după finalizare, a fost reluată la aproape şapte ani după ce lucrările s-au oprit pe fondul unei epurări anticorupţie la nivelul regatului, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul unei ceremonii desfăşurate miercuri pe şantier, consorţiul de dezvoltare din spatele proiectului, Jeddah Economic Company (JEC), a anunţat că turnul este acum programat să fie finalizat în 2028.

Construcţia de 1.000 de metri înălţime era finalizată în proporţie de circa o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie - inclusiv preşedinţii companiei constructoare principale şi ai unui consorţiu ce a cofinanţat proiectul - au fost reţinute în cadrul campaniei anticorupţie a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în urma căreia sute de persoane au fost interogate sub acuzaţii de corupţie.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Lucrările au continuat după arestări, dar au fost oprite la începutul anului 2018. În luna ianuarie a aceluiaşi an, în contextul îngrijorării crescânde cu privire la consecinţele economice ale acţiunii anticorupţie, JEC declara pentru CNN că proiectul va continua, dar a urmat o pauză de câţiva ani. De asemenea, perturbările cauzate de pandemia de Covid-19 au întârziat planurile de reluare a lucrărilor.

FRATELE LUI BEN LADEN, DIN NOU ÎN GRAŢII

La ceremonia din această săptămână a participat unul dintre oficialii reţinuţi anterior, prinţul saudit Alwaleed bin Talal, care este preşedintele Kingdom Holding Company, unul dintre principalii finanţatori ai proiectului. Alwaleed, vărul prinţului moştenitor, a fost eliberat la aproape trei luni de la arestarea sa, deşi nu se ştie de ce şi în ce circumstanţe s-a întâmplat.

În urma ceremoniei de miercuri, Alwaleed a postat pe X un videoclip în care apare o reprezentare digitală a turnului strălucitor, însoţită de comentariul „Ne-am întors”.

Un alt personaj-cheie vizat de campania anticorupţie a fost Bakr bin Laden, preşedintele principalului antreprenor al zgârie-norului, Saudi Binladen Group. Magnatul imobliliar, care este fratele vitreg al lui Osama bin Laden, ar fi fost eliberat în 2021, la trei ani după arestare. Firma familiei sale, care deţine, de asemenea, o participaţie în proiectul Jeddah Tower, a fost reangajată pentru a finaliza lucrările de construcţie.

Potrivit unui anunţ publicat prin intermediul bursei de valori saudite, noul contract al Saudi Binladen Group valorează 7,2 miliarde de riali (1,9 miliarde de dolari), din care aproximativ 1,1 miliarde de riali (290 de milioane de dolari) au fost deja plătiţi pentru lucrările finalizate. În prezent, au fost construite 63 din cele 157 de etaje ale turnului.

Dacă ceremonia de miercuri a marcat primul anunţ oficial cu privire la reluarea construcţiei, imaginile din satelit furnizate Newsweek de către firma americană Maxar Technologies în urmă cu două luni sugerau că lucrările aveau deja loc pe amplasament. În septembrie 2023, revista MEED din Dubai a raportat că JEC a invitat antreprenorii să liciteze pentru proiect, dar dezvoltatorul a refuzat să confirme planurile pentru CNN la acel moment.

O CLĂDIRE LA EXTREME

Cunoscută anterior sub numele de Kingdom Tower, construcţia zgârie-nori a început în 2013 şi iniţial se aştepta să fie finalizată până în 2020.

Se va ridica la mai mult de 500 de metri peste Burj Khalifa din Dubai, în prezent cea mai înaltă clădire din lume.

Cu vedere la Marea Roşie, ridicată în capitala comercială a Arabiei Saudite, Jeddah, clădirea ar urma să găzduiască spaţii de birouri, spaţii comerciale şi spaţii rezidenţiale. Planurile iniţiale, prezentate pentru prima dată în 2011, includeau un hotel, un centru comercial şi cea mai înaltă punte de observare din lume.

Kingdom Holding Company nu a răspuns la solicitarea CNN de confirmare a faptului că proiectul şi specificaţiile clădirii au rămas neschimbate pe parcursul pauzei.

Turnul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith, care a folosit amprenta „în trei petale” a clădirii şi forma aerodinamică conică pentru a depăşi provocările tehnice uriaşe ale unei construcţii de o asemenea înălţime. Cabinetul arhitectului din Chicago, Adrian Smith + Gordon Gill, a declarat că forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”.

Planurile includ, de asemenea, 59 de lifturi diferite, în ceea ce firma a numit „unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume”.

Adrian Smith + Gordon Gill nu a răspuns la solicitarea CNN de a comenta reluarea lucrărilor.

Jeddah Tower va fi bijuteria coroanei într-o dezvoltare imobiliară mai amplă, de 57 de milioane de metri pătraţi şi în valoare de 20 de miliarde de dolari, denumită Jeddah Economic City. În 2018, directorul de dezvoltare de atunci al JEC, Hisham Jomah, spunea că proiectul „schimbă mentalitatea” din Jeddah, care în mod tradiţional era o poartă către oraşele sfinte Medina şi Mecca.

„Înainte ca (turnul) să fie aici, acesta nu era considerat un loc în care oamenii să locuiască”, a spus Jomah, care a decedat între timp. „Creăm un oraş independent, astfel încât să nu trebuiască să pleci de aici”, explica el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.