Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va vota miercuri o nouă rezoluţie, prin care se cere cooperarea regimului sirian la o anchetă privind presupusul atac chimic din provincia Idlib. Însă, diplomaţii atrag atenţia că ruşii ar putea să blocheze prin veto rezoluţia, aşa cum au făcut în ultimii ani cu orice rezoluţie legată de conflictul sângeros din Siria, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite au înaintat un text pentru noua rezoluţie, care reprezintă o versiune puţin corectată a propunerii prezentată săptămâna trecută la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, după atacul chimic asupra civililor din localitatea Khan Sheikhoun.

Diplomaţii ar urma să voteze începând cu ora locală 15.00 (21.00 ora României), în timp ce Rex Tillerson încearcă să pună presiune pe Rusia pentru a-şi reconsidera sprijinul militar pentru regimul Assad.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Rusia ar urma să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca măsura, fiind a opta oară când reprezentanţii ruşi apelează la veto pentru a bloca o rezoluţie privind Siria în Consiliul de Securitate.

Rezoluţia îşi exprimă ”oroarea” cu privire la presupusa utilizare a armelor chimice şi condamnă puternic atacul lansat de forţele guvernamentale siriene pe 4 aprilie în localitatea Khan Sheikhoun.

De asemenea, rezoluţia anunţă susţinerea completă a reprezentanţilor Consiliului de Securitate pentru ca anchetatorii de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) şi de la o comisie unită ONU-OPCW să determine cine este responsabil pentru aceste atacuri chimice din Siria.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va cere prin această rezoluţie regimului sirian să prezinte planuri ale zborurilor, jurnalele de zbor şi alte informaţii despre operaţiunile militare de pe 4 aprilie, precum şi să predea o listă cu numele comandanţilor de pe fiecare avion şi să ofere anchetatorilor acces la bazele aeriene din Siria.

Ţările occidentale au acuzat forţele guvernamentale siriene pentru orchestrarea atacului chimic, în care şi-au pierdut viaţa 87 de persoane, inclusiv 31 de copii din Khan Sheikhoun.

Statele Unite au lansat în noaptea de joi spre vineri un număr de 59 de rachete de crozieră spre o bază aeriană a forţelor guvernamentale, de unde au plecat avioanele care au atacat provincia Idlib.

Noua rezoluţie include sugestii din partea a 12 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv China şi Rusia.

”Noi am realizat această rezoluţie gândindu-ne la consens. Îmi este foarte cred să înţeleg cum un membru ar putea să voteze împotriva unei părţi din această rezoluţie”, a declarat ambasadorul britanic de pe lângă ONU, Matthew Rycroft.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a discutat săptămâna trecută trei rezoluţii, dar nu au ajuns la un consens şi nu s-a trecut la niciun vot de condamnarea a Siriei.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut marţi lansarea unei investigaţii complete a OPCW, sugerând că Assad este victima unor acuzaţii false cu privire la atacul chimic de la Khan Sheikhoun.

Regimul Assad a negat în repetate rânduri folosirea armelor chimic împotriva civililor din zonele rebele ale Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.