O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU s-a încheiat fără să adopte vreo măsură, o întâlnire în cadrul căreia reprezentantul Rusiei i-a înfruntat în mod deschis pe cei ai Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei, care au convocat întâlnirea cu scopul a cere oprirea ofensivei forţelor siriene la Alep, relatează The Associated Press.
Toate cele trei mari puteri occidentale au acuzat Moscova că susţine ofensiva aliatului ei, preşedintele sirian Bashar al-Assad, cea mai sângeroasă din cei cinci ani şi jumătate de război.
Ambasadoarea americană la ONU Samantha Power a declarat că Statele Unite ştiu că "Rusia a spus întotdeauna ceva şi a făcut exact pe dos".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea a acuzat Moscova de "barbarie" în legătură cu bombardamentele de la Alep. "Ceea ce susţine şi face Rusia (la Alep) nu este o luptă împotriva terorismului, este barbarie", a spus ea, potrivit AFP, respingând astfel principalul argument rus în susţinerea lui al-Assad.
Ea a subliniat că Washingtonul consideră că este necesar să facă "tot ceea ce ne stă în putere pentru a găsi o cale de a opri violenţa" şi că va "continua să caute toate mijloacele posibile în vederea încetării ostilităţilor".
Ambasadorul britanic Matthew Rycroft a declarat, potrivit The Independent, că este "dificil de negat" faptul că atât regimul sirian, cât şi aliatul său comit crime de război în Siria.
Iar în momentul în care ambasadorul sirian la ONU Bashar Ja'afari a fost invitat să ia cuvântul în Consiliu, toţi cei trei ambsadori occidentali au părăsit sala în semn de protest.
Părăsirea sălii de către ambsadorii american Samantha Power, britanic Matthew Rycroft şi francez Francois Delattre demonstrează furia şi frustrarea occidentalilor faţă de decizia lui al-Assad de a recuceri Alepul, după eşecul unei serii de încercări americano-ruse de relansare a armistiţiului.
Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin i-a acuzat pe rebelii siriani că au sabotat armistiţiul din 9 septembrie prin faptul că şi-au consolidat forţele.
Ciurkin a acuzat de asemenea coaliţia occidentală antijihadistă că a eşuat să despartă forţele moderate pe care le susţine de grupări "teroriste", inclusiv de gruparea Fatah Sham Front - fostul Front al-Nusra, filiala Al-Qaida în Siria.
"Pacea este o misiune aproape imposibilă acum", a apreciat Ciurkin.
Însă el a spus că Moscova vrea în continuare un armistiţiu în Siria şi o reluare a negocierilor de pace între părţile siriene implicate în război.
Ambasadorul francez la ONU Francois Delattre a subliniat că o implementare a armistiţiului mediat de americani şi ruşi "este singura noastră speranţă".
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat "consternat" de actuala intensificare a violenţelor la Alep.
El a denunţat, în timp ce avea loc şedinţa Consiliului, faptul că acest oraş sirian se confruntă cu "cele mai susţinute şi intensive bombardamente de la începutul conflictului sirian".
Ban Ki-moon a insistat asupra unor informaţii despre aşa-numitele "bombe antibuncăr", concepute să străpungă structuri subterane.
"Să ne amintim că luptele au obligat spitale şi şcoli să opereze în subsoluri", a spus el. "Aceste bombe nu distrug buncăre, ele demolează oameni obişnuiţi care caută un ultim refugiu în care să se simtă în siguranţă", a deplâns secretarul general.
El a îndemnat toate părţile implicate să "depună eforturi mai mari pentru a pune capăt acestui coşmar".
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat anterior că a livrat alimente, furnituri medicale şi alte furnituri în patru localităţi asediate în care organizaţii umanitare nu au putut să pătrundă în ultimele aproape şase luni.
CICR a precizat că a furnizat ajutoare unui număr total de 60.000 de locuitori în localităţile Madaya, Zabadani, Foua şi Kafraya.
Semiluna Roşie Arabă siriană, care gestionează convoaiele împreună cu ONU şi CICR, a precizat că 53 de camioane au ajuns la Madaya şi Zabadani, asediate de forţe proguvernamentale, iar 18 camioane au ajuns la Kafraya şi Foua, asediate de rebeli.
Forţe guvernamentale siriene şi rebele au blocat până în prezent ONU să stabilească un acces regulat al convoaielor cu ajutoare în zone asediate.
ONU estimează că 600.000 de oameni sunt blocaţi în diverse zone asediate în Siria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...