Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite este dominat de discuţii aprinse şi acuzaţii grave, după ce armata americană a lansat în timpul nopţii rachete de croazieră spre baza forţelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat. Ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley, a argumentat că măsura este una ”complet justificată” după atacul chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, dar reprezentantul rus a acuzat că vor exista consecinţe extrem de serioase pentru stabilitatea regională şi internaţională, potrivit Reuters.
”Noi suntem pregătiţi să facem mai mult, dar sperăm că (n.r asemenea acţiuni) nu vor fi necesare. Statele Unite nu vor sta cu mâinile în sân atunci când sunt utilizate arme chimice. Este în interesul vital al securităţii noastre naţionale pentru a preveni răspândirea şi utilizarea armelor chimice”, a declarat ambasadoarea americană în faţa Consiliului de Securitate.
Însă, Vladimir Safronkov a condamnat dur bombardamentele ”ilegitime” ale americanilor asupra unei baze a forţelor guvernamentale siriene, precizând că vor exista consecinţe serioase pentru stabilitatea regională şi internaţională după prima acţiune militară majoră a administraţiei Trump.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, ambasadorul rus a catalogat atacul aerian american drept o ”încercare de a distrage atenţia de la numeroasele victime din rândul populaţiei paşnice irakiene şi siriene, care au fost cauzate de acţiuni unilaterale”.
Ambasadorul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a susţinut că rachetele de croazieră americane reprezintă un ”răspuns proporţional faţă de o serie de acţiuni de nedescris”.
Acesta a atras atenţia că regimul al-Assad a fost avertizat cu privire la acţiunea militară luată de americani după atacul chimic din localitatea Khan Sheikhoun.
”Assad s-ar fi confruntat cu sancţiuni şi cu justiţia dacă nu ar fi existat cele şapte vetouri ruseşti din Consiliul de Securitate”, a precizat Rycroft.
În schimb, ambasadorul francez a susţinut că singurul obiectiv al regimului preşedintelui sirian este ”anihilarea tuturor celor care îi rezistă, oricare ar fi preţul pentru asta”.
Francois Delattre a declarat că este esenţială împiedicarea lui Assad, iar acţiunea militară americană este una legitimă având în vedere atacul chimic asupra civililor din provincia Idlib.
Secretarul General al Naţiunilro Unite, Antonio Guterres, le-a cerut părţilor implicate în conflictul sirian să se abţină de la acţiuni care ar provoca şi mai multă suferinţă civililor din Siria.
Rusia a respins acuzaţii occidentale care-l vizează pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, pe care Washingtonul, Londra şi Parisul îl consideră vinovat de atacul cu gaze toxice de marţi soldat cu zeci de morţi în provincia Idleb.
Ministerul rus apreciază că atacul american cu rachete de croazieră era pregătit dinainte de incidentul din provincia Idleb.
Totodată, preşedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, pentru a discuta despre atacul american, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului pentru presă.
Rusia şi-a suspendat acordul cu Statele Unite cu privire la siguranţa zborului în spaţiul aerian sirian în urma atacului.
Peskov a anunţat că Moscova va păstra deschise canalele de comunicare tehnică şi militară cu Washingtonul, dar că nu va schimba vreo informaţie prin intermediul lor.
”În urma atacului (american) cu rachete (de croazieră), riscul (de coliziune între aeronave ruse şi americane) este semnificativ mai mare”, a declarat Peskov.
Acest atac este în interesul Statului Islamic şi altor grupări radicale care operează în Siria, a denunţat Peskov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.