Administraţia preşedintelui în exerciţiu Donald Trump a anunţat Congresul că intenţionează să vândă avioane de vânătoare ”invizibile” pe radar de tip F-35 Umiratelor Arabe Unite (EAU), un plan care îngrijorează Israelul, potrivit unui ales american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Achiziţionarea de către EAU a ”acestei tehnologii va modifica în mod semnificativ echilibrul de forţe la Golful Persic şi va afecta avantajul militar al Israelului”, principalulaliat al Washingtonului în regiune, şi-a exprimat joi îngrijorarea, într-un comunicat, reprezentantul democrat Eliot Engel.

”Zorul în vânzarea (acestor avioane) nu este în interesul nimănui”, apreciază el, insistând asupra consecinţelor pe care această tranzacţie ar putea să le aibă, mai ales dacă alţi aliaţi arabi ai Statelor Unite vor cere să achiziţioneze şi ei avioane de tip F-35.

”Preţul normalizării relaţiilor cu Israelul va fi o proliferare a armamentului avansat? Este rezonabil?”, se întreabă el.

Decizia le-a fost anunţată în mod informal aleşilor din Comisia Afacerilor Externe a Camerei Reprezentanţilor, a precizat alesul democrat.

Departamentul de Stat, care anunţă de obicei vânzările de armament în străinătate, nu a dezminţit această informaţie, subliniind că vânzarea este anunţată în mod oficial după notificarea Congresului.

Acest anunţ intervine în contextul în care secretarul american al Apărării Mark Esper se afla joi într-o vizită la Tel Aviv, la noi negocieri cu privire la ”avantajul militar calitativ” al Israelului în Orientul Mijlociu.

Israelul a anunţat săptămâna trecută că nu se opune ca Statele Unite să vândă avioane de tip F-35 EAU după normalizarea relaţiilor diplomatice cu statul evreu, după ce a primit asigurări din partea lui Esper.

Israelul se opune istoric vânzării de avioane de tip F-35 ţărilor din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordaniei şi Egiptului, cu care a semnat acorduri de pace, pentru că vrea să-şi menţină superioritatea tehnologică.

Această doinţă israeliană a devenit lege în Statele Unite, în 1960, prin politica ”avantajului militar calitativ” (Qualitative Military Edge, QME).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.