Poliţişti antirevoltă şi manifestaţi în favoarea democraţiei s-au înfruntat marţi seara într-un centru comercial din Hong Kong, în Ajunul Crăciunului, în contextul în care contestatarii au îndemnat la adunări-fulger în perioada sărbătorilor, relatează AFP.
Poliţia a respins cu lovituri de baston şi gaze lacrimogene manifestanţii, după ce poliţişti în civil au arestat mai mulţi dintre aceştia în exteriorul centrului Harbour City, situat în Tsim Sha Tsui, unul dintre cele mai animate cartiere comerciale din oraş.
Numeroase centre comerciale din Hong Kong sunt, cu regularitate, teatrul unor manifestaţii tot mai violente de la începutul contestării, care zguduie teritoriul semiautonom de şase luni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Violenţele au scăzut în intensitate de o lună. Însă site-uri folosite de activiştii cei mai radicali au îndemnat la manifestaţii punctuale în perioada Crăciunului şi Anului Nou, mai ales în zone comerciale.
Sute de activişti îmbrăcaţi în negru s-au adunat marţi seara la Harbour City, scandând sloganuri. Situaţia a degenerat după ce poliţişti în civil au fost descoperiţi şi încercuiţi de mulţime, care a aruncat cu proiectile în ei şi i-a insultat.
Poliţia antirevoltă a intervenit, atunci, un poliţist a ameninţat manifestanţi cu puşca, iar comercianţi şi-au închis rapid magazinele.
Incidente asemănătoare au avut loc maţi seara în cel puţin alte trei locuri în oraş.
La Hong Kong, unde trăieşte o importantă comunitate creştină, seara de Crăciun este în mod tradiţional foarte animată, în baruri şi în alte zone comerciale.
Însă, anul acesta autorităţile au decis să nu transforme anumite străzi în zone pietonale, ca în anii precedenţi, de teamă că aceşti contestatari se pot aduna acolo.
Fosta colonie britanică se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză de la retrocerea sa către Beijing în 1997, dar şi cu manifestaţii monstru şi acţiuni în forţă, însoţite adesea de confruntări cu poliţia, pentru a cere reforme democratice şi o anchetă cu privire la comportamentul poliţiei.
La începutul lui decembrie, aproximativ 800.000 de manifestanţi în favoarea democraţiei - potrivit organizatorilor, 183.000 - potrivit poliţiei, au defilat fără vreun incident notabil. Organizatorii acestui marş au cerut autorizare să facă acelaşi lucru la 1 ianuarie.
Mişcarea a apărut împotriva unui proiect de lege vizând să autorizeze extrădările către China continentală. Executivul local pro-Beijing a renunţat la acest proiect, însă manifestanţii şi-au lărgit revendicările pentru a obţine alegeri libere şi mai multă democraţie, în faţa unei acaparări tot mai mari a Beijingului.
Contestarea a avut un impact asupra turismului şi economiei acestui centru financiar, care a intrat în recesiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.