Delegaţi din aproape 200 de ţări au început duminică două săptămâni de discuţii pentru a încerca să rezolve diviziunile politice la cea mai importantă adunare ONU privind încălzirea globală de când a fost semnat acordul de la Paris din 2015, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aşteptările sunt scăzute în ceea ce priveşte şansele ca negocierile din Katowice, Polonia, să fie suficiente pentru a rezolva problemele publicate în rapoarte în ultimele săptămâni privind gravitatea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prim-ministrul din Fiji, Frank Bainimarama, a deschis conferinţa ONU duminică şi l-a numit pe Michal Kurtyka, ministrul Mediului adjunct din Polonia, drept preşedinte al discuţiilor. „Va trebui ca toţi să ne arătăm creativitatea şi flexibilitatea”, a declarat Kurtyka.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mărind tensiunile politice, Brazilia şi-a retras promisiunea de a găzdui conferinţa ONU de anul viitor privind clima. SUA şi-au reexprimat la summit-ul G20 din Argentina decizia de a se retrage din acordul de la Paris şi angajamentul de a folosi toate resursele de energie. Ceilalţi membri G20, inclusiv China, ţara care poluează cel mai mult la nivel global, şi-au reafirmat angajamentul faţă de implementarea acordului de la Paris.

Discuţiile de la Katowice au loc înaintea unui termen limită de la sfârşitul lui 2018 pentru crearea „unui set de reguli” care să ofere detalii privind termenii stabiliţi la Paris şi să ajute la îndeplinirea obiectivului de a limita creşterea temperaturilor globale între 1,5 şi 2 grade Celsius. Pentru a exista mai multe şanse de succes, negocierile de la Katowice au început cu o zi mai devreme faţă de planul iniţial.

Polonia găzduieşte pentru a treia oară o conferinţă ONU privind schimbările climatice, însă ţara rămâne dependentă de cărbune. Cărbunii sunt sursa a 80% din energia Poloniei şi reprezintă o sursă importantă de locuri de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.