Compania românească Bitdefender a ajutat la închiderea a două site-uri comerciale uriaşe de pe aşa-numitul ”dark web”, prin care utilizatorii puteau să cumpere anonim droguri, software pentru hackeri şi arme, a declarat şeful Europol, Rob Wainwright, citat de Bloomberg.
„Aceasta este o lovitură importantă – două dintre cele mai mari trei (site-uri de pe dark web – n.r.) – desfăşurată în mod coordonat, ceea ce poate că îi surprinde (pe utilizatorii site-urilor – n.r.) în legătură cu ce capacitate au forţele de ordine atunci când acţionează împreună”, a spus el într-un interviu pentru publicaţia de specialitate Motherboard.
„În mod clar a fost vorba de ajutor primit de la Bitdefender la nivel tehnic”, a adăugat Wainwright, referindu-se la compania de securitate informatică din România.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În 2014, firma a oferit ajutor poliţiei în lupta împotriva infracţiunilor informatice.
“Din păcate, deşi am vrea, nu putem oferi detalii despre anchetă”, a declarat Cătălin Cosoi, strateg-şef la Bitdefender, subliniind însă că operaţiunea este o dovadă că parteneriatele public-privat funcţionează cu succes. “Suntem fericiţi să oferim expertiză tehnică în lupta împotriva infracţiunii informatice, pentru a ajuta să facă lumea un loc mai bun”, a adăugat el.
Asistenţa oferită de Bitdefender a fost “un pas important, de început, care a permit Europol să găsească primul fir de investigaţie, apoi al doilea fir”, a explicat Wainwright. “Apoi a fost vorba de un mare ajutor tehnic, operând sub autorizarea judiciară a olandezilor”, a adăugat el.
Anchetatorii au mai folosit instrumente de hacking sau hibe ale computerelor pentru a identifica utilizatorii site-urilor dark web. Anul trecut, forţele de ordine europene au folosit o problemă a sistemului Firefox pentru a destructura un forum pentru pedofili.
Autorităţile americane şi europene au anunţat joi după-amiază închiderea a două site-uri comerciale uriaşe de pe aşa-numitul ”dark web”, prin care utilizatorii puteau să cumpere anonim droguri, software pentru hackeri şi arme.
Procurorul General al Statelor Unite, Jeff Sessions, a precizat că existau zeci de mii de vânzători înscrişi pe site-urile AlphaBay şi Hansa. Această ”piaţă neagră” comercializa droguri periculoase, inclusiv fentanil - un anestezic opioid extrem de puternic - şi alte produse ilegale pentru 200.000 de clienţi din întreaga lume.
Pe 5 iulie, cetăţeanul canadian Alexandre Cazes, care gestiona AlphaBay, a fost arestat de către autorităţile din Thailanda. La începutul săptămânii, autorităţile thailandeze l-au găsit decedat în propria celulă pe canadian şi au susţinut că acesta s-a spânzurat cu un prosop.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...