Compania Finnair a anunţat luni că îşi întrerupe zborurile către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS din zonă, pe care Tallinn le-a pus pe seama Rusiei vecine, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Interferenţele GPS şi spoofing-ul (situaţie în care o persoană sau un program reuşeşte să se identifice ca fiind altcineva prin falsificarea datelor, pentru a obţine un avantaj ilegitim - n.r.) s-au înrăutăţit în Europa de Est, în Marea Neagră şi în Orientul Mijlociu, toate fiind regiuni apropiate de zonele de conflict, potrivit grupului industrial OpsGroup.

GPS-ul este o parte din ce în ce mai importantă a aviaţiei, înlocuind undele radio utilizate pentru a ghida avioanele spre aterizare.

Estonia va ridica problema interferenţelor GPS cu vecinii săi şi intenţionează să o discute în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, a declarat ministrul de externe al ţării, Margus Ţahkna, după anunţul Finnair.

"Este un fapt că Rusia afectează dispozitivele GPS din spaţiul aerian al regiunii noastre", a declarat ministrul prin intermediul unui purtător de cuvânt. El nu a furnizat dovezi pentru această afirmaţie. Autorităţile estoniene, împreună cu Finnair, lucrează pentru a găsi soluţii pentru a restabili traficul aerian în Tartu, a asigurat Ţahkna.

Finnair a declarat că două zboruri de săptămâna trecută au fost nevoite să se întoarcă la Helsinki după ce interferenţele GPS au împiedicat apropierea de Tartu. "Finnair îşi va suspenda zborurile zilnice către Tartu, Estonia, în perioada 29 aprilie - 31 mai, pentru ca o soluţie alternativă de apropiere, care nu necesită semnal GPS, să poată fi pusă în funcţiune pe aeroportul din Tartu", a precizat compania aeriană finlandeză într-un comunicat.

Transportatorul a mai raportat întreruperi ale GPS-ului în trecut. O purtătoare de cuvânt a declarat că, în prezent, compania nu ştie de unde provin aceste interferenţe. "Nu avem această informaţie", a spus ea.

Perturbaţiile s-au înmulţit din 2022, iar piloţii Finnair au raportat interferenţe în special în apropierea enclavei ruseşti Kaliningrad, pe coasta Mării Baltice, în Marea Neagră, în Marea Caspică şi în estul Mediteranei, a precizat compania.

"În mod obişnuit, interferenţele GPS nu afectează rutele de zbor sau siguranţa zborurilor, deoarece piloţii sunt conştienţi de acest lucru, iar aeronavele dispun de sisteme alternative care sunt utilizate atunci când semnalul GPS este interferat", a menţionat compania.

Nici Kremlinul, nici Ministerul rus al Apărării nu au răspuns imediat luni la solicitările de comentarii, precizează Reuters.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că este foarte probabil ca Rusia să se afle în spatele unei serii de perturbaţii ce afectează navigaţia în regiunea baltică. Ministerul german al apărării a indicat Kaliningradul ca sursă, deşi a refuzat să ofere detalii, invocând "motive de securitate militară".

Nici la momentul respectiv Moscova nu a comentat aceste acuzaţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.