Comitetul ONU al Drepturilor ONU îşi exprimă miercuri îngrijorarea faţă de o deteriorare a situaţiei la Hong Kong şi cere autorităţilor să abroge legea securităţii naţionale impuse de Beijing în urmă cu doi ani, relatează AFP.
Acest Comitet de experţi independenţi mandataţi de ONU, dar care nu vorbeşte în numele ONU, se declară ”profund îngrijorat de interpretarea prea largă şi aplicarea arbitrară a legii” şi îndeamnă autorităţile de la Hong Kong ”să a măsuri concrete prin care s-o abroge, iar până atunci să se abţină să o aplice”.
Legea securităţii naţionale a fost impusă de către Beijing acestei foste colonii britanice în 2020, cu scopul de a pune capăt unor manifestaţii uriaşe şi adesea violente în favoarea democraţiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Textul incrimnează penal subserviunea, secesiunea, terorismul şi complictatea cu forţe străine.
De la intrarea în vigoare a legii, opoziţia a fost reprimată extrem de dur, iar majoritatea reprezentanţilor democraţiei la Hong Kong fie au fugit din ţară, fie au fost împiedicate să-şi exercite mandatul ales fie au fost încarcerate.
În această a patra examinare regulată a situaţiei la Hong Kong, Comitetul deplânge faptul că legea securităţii a fost prmulgată ”fără consultarea publicului şi societăţii civile”.
Cei 18 experţi avertizează că ”lipsa clarităţii” textului face dificilă stabilirea căror anume comportamente şi conduite pot să constituie o faptă penală.
Ei denunţă totodată faptul că legea a transformat din nou răzvrătitrea în infracţiune, pentru prima oară după mai multe decenii, şi subliniază că aceasta este folosită în vederea acuzării universitarilor, jurnaliştilor sau altora care îşi exercită ”dreptul legitim la libertatea de exprimare”.
Comitetul deplânge atât faptul că dosare în domeniul securităţii naţionale au fost transferate jurisdicţiei chineze, cât şi ”puterea excesivă” acordată directorului general de la Hong Kong, în virtutea legii.
Acest lucru, avertizează Comitetul, ”poate submina efectiv independenţa garanţiilor şi procedurilor judiciare în accesul la justiţie şi dreptul la un proces echitabil”.
După abrogarea legii securităţii, Consiliul îndeamnă ca procesul legislativ al promulgării oricărei noi legi privind securitatea naţională ”să includă şi să fie transparent şi să faciliteze participarea liberă, deschisă şi semnificativă a societăţii civile şi publicului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.