Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat, marţi, că în primele şase luni ale pandemiei de coronavirus s-au înregistrat peste 600 de cazuri de violenţă, hărţuire şi stigmatizare la adresa personalului medical, pacienţilor şi infrastructurii medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele 611 incidente s-au înregistrat în peste 40 de ţări. Peste 20 la sută din incidente au inclus violenţă fizică, 15 la sută au fost incidente de discriminare pe bază de frică, iar 15 la sută au fost atacuri verbale sau ameninţări. “Îngrijorător este că acestea sunt doar incidentele ştiute. Numărul real este probabil mult mai mare”, se arată pe site-ul icrc.org.

Atunci când protagoniştii incidentelor au fost membri ai comunităţii, un rol semnificativ l-a avut teama de propagare a Covid-19. Când autorii violenţelor sau ameninţărilor au fost pacienţi sau rudele lor, a fost vorba de durerea legată de moartea unei rude sau de frica de propria moarte. Şi faptul că nu şi-au putut îngropa morţii conform tradiţiilor a dus la violenţe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

ICRC prezintă şi câteva cazuri înregistrate în aprilie şi în mai:

- În Afganistan, principalul centru de izolare Covid-19 a fost închis jumătate de zi ca urmare a unor violenţe între rudele unui pacient care murise şi personalul medical.

- În Bangladesh, s-a aruncat cu cărămizi în locuinţa unui medic testat pozitiv cu coronavirus, pentru a-l forţa pe acesta să părăsească zona împreună cu familia sa.

- În Republica Centrafricană, rudele unei persoane decedate au agresat personalul medical, nervoase pentru că nu puteau să preia trupul neînsufleţit, din cauza restricţiilor.

- În Pakistan, medicii de la un spital au fost agresaţi verbal şi fizic după ce un pacient cu coronavirus a murit.

- În Filipine, un angajat din domeniul medical şi fiii săi au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţa după ce au fost hărţuiţi şi discriminaţi de către vecini, care le-au oprit acestora şi curentul electric.

ICRC face un apel către guverne şi comunităţi să lupte împotriva dezinformării care contribuie la apariţia incidentelor şi să facă astfel încât cei care lucrează în domeniul medical să îşi desfăşoare activitatea în siguranţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.