Erie, cel mai nordic comitat din Pennsylvania, şi-a croit un loc aparte în alegerile prezidenţiale americane, o majoritate a alegătorilor săi alegând învingătorii la Casa Albă din 2008 încoace, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Considerat mult timp un bastion democrat, din cauza moştenirii sale industriale, comitatul l-a susţinut pe republicanul Donald Trump în 2016, o premieră din anii '80, după care s-a întors la Joe Biden în 2020.

AFP prezintă cinci lucruri de ştiut despre acest comitat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

O PREZENŢĂ LA VOT CRUCIALĂ

Pandemia covid-19 a provocat un interes sporit faţă de alegerile prezidenţiale din 2020, când Donald Trump a obţinut 6.800 de voturi în plus faţă de alegerile din 2016, în care a învins-o pe democrata Hillary Clinton.

Însă acest lucru nu a fost suficient pentru a-l înfrânge pe Joe Biden, iar democraţii au obţinut atunci cu 10.000 de voturi în plus faţă de 2016.

Prezenţa la vot va fi din nou crucială în alegerile de la 5 noiembrie.

”Până acum, trecerea la candidatura lui Harris a avut doar avantaje pentru democraţi”, declară AFP un profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea Penn State Behrend din oraşul Erie, Robert Speel.

”Starea de spirit sumbră a democraţilor pe tema candidaturii lui Biden, din cauza semnelor sale de îmbătrânire şi sondajelor proaste, dar şi a unei resemnări în faţa unei eventuale înfrângeri de către Trump s-au schimbat rapid în entuziasm şi o revenire la oprimism”.

PERIFERII

În alegerile din noiembrie, oraşul Erie urmează să o susţină pe Harris, iar zonele rurale pe Trump.

Sunt disputate periferiile, ca Millcreek, unde Biden era favorit acum patru ani, dar în care Trump a învins în 2016.

”Republicanii se vor concentra larg asupra opiniilor liberale ale lui Harris şi asupra experienţelor profesionale şi personale ale acesteia în regiunea San Francisco, pe care conservatorii le consideră rele. Însă nu este încă clar dacă toate acestea contează pentru alegătorii din comitatul Erie”, declară Speel.

”Multora dintre alegătorii din comitatul Erie şi de aiurea, Trump le pare acum o relicvă tristă a unor vremuri trecute, care ar putea fi prea bbătrân să fie preşedinte. Harris şi (partenerul său de cursă) Tim Walz ar urma să le placă alegătorilor moderaţi din Millcreek, cea mai mare periferie în comitatul Erie”, adaugă el.

14% INDEPENDENŢI

Peste 200.000 de alegători erau înscrişi în comitatul Erie în alegerile din 2020, iar 137.494 au votat, potrivit datelor statului, reprezentând o prezenţa la urne de 68%, un nivel peste media naţională.

În ultimele luni ale campaniei electorale din 2024, democraţii reprezintă 46% dintre alegătorii înscrişi şi îi devansează pe republicani (40%) şi independenţi (14%).

POPULAŢIE ÎN DECLIN

Cu 270.876 de locuitori în 2020, populaţia comitatului a scăzut cu 3,5% într-un deceniu. Ea este în mare majoritate albă (81%), iar 7,3% dintre locuitori sunt afroamericani, 2,3% asiatici, iar 4,4% hispanici.

AL GORE, JOHN KERRY

Amestecul de zone urbane, rurale şi periferii rezidenţiale nu a permis niciodată comitatului să fie un teren republican ori democrat.

Alegătorii i-au susţinut pe candidaţii democraţi Al Gore şi John Kerry în 2000 şi 2004, însă republicanul George W. Bush a obţinut o victorie în aceste alegeri.

Donald Trump, care a obţinut o victorie în 2016, a devenit primul învigător republican în comitatul Erie de la Ronald Reagan în 1980 şi 1984.

Victoria lui Biden, în urmă cu patru ani, i-a consolidat reputaţia de comitat-barometru în alegerile prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.