Comisia germană de vaccinare (Stiko) ia în calcul să recomande vaccinarea cu vaccinul împotrva covid-19 AstraZeneca-Oxford a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, după ce un studiu din Scoţia a arătat că acesta este eficient în cazul bătrânilor, a anunţat preşedintele comisiei, Thomas Mertens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebat într-un inteviu acordat postului ZDF, vineri seara, dacă Stiko ar putea autoriza vaccinul laboratorului suedezo-britanic pentru toţi, în urma rezultatelor încurajatoare ale acestui studiu, Thomas Mertens a răspns că ”este posibil şi o vom face”.

Comisia ”va publica foarte curând o nouă recomandare actualizată”, a anunţat el, adăugând că aceasta aştepta în continuare pecizări de la autorii studiului, realizat de către Universitatea din Edinburgh şi făcut public în urmă cu o săptămână.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acest vaccin - mai puţin eficient decât vaccinurile concurente pe bază de ARN mesager - este recomandat, în prezent, persoanelor în vârstă de până la 65 de ani în Germania, o decizie care a provocat neîncrederea populaţiei din această ţară.

Vaccinul AstraZeneca este nepopular într-o parte a Europei, în pofida faptului că Agenţia Europeană a Medciamentului (EMA)  a aprobat utilizarea acestuia în cazul persoanelor în vârstă de peste 18 ani - fără vreo limită de vârstă - în Uniunea Europeană (UE).

Medici şi oficiali în domeniul sănătăţii publice germani au lansat recent un apel ca acest vaccin - mai ieftin şi mai uşor de depozitat - să fie administrat mai mult, în contextul în care zeci de mii de floacoane rămâneau nefolosite în ţară.

”Toate astea au luat o întorsătură proastă”, a recunoscut preşedintele comisiei, care a justificat decizia de la sfârşitul lui ianuarie de a nu recomanda vaccinarea bătrânilor cu AstraZeneca din cauza lipsei unor date la acea vreme.

”Noi nu an criticat vaccinul” britanic, care ”este foarte bun”, a dat el asigurări.

AstraZeneca a anunţat că speră să recupereze întârzierea în livrări către UE în al doilea trimestru.

Studiul - efectuat în cadrul campaniei de vaccinare în Scoţia - arată că, la patru săptămâni de la administrarea primei doze, riscul spitalizării scade cu 85% în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech şi cu 94% în cazul vaccinului AstraZeneca-Oxford faţă de persoanele nevaccinate.

În rândul persoanelor în vârsrtă de peste 80 de ani - unul dintre grupurile cu risc - rezultate preliminare combinate ale celor două vaccinuri relevă oreducere a spitalizării cu 81%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.