Manifestanţi au incendiat un comisariat de poliţie la Minneapolis, în Statele Unite, în a treia noapte de confruntări cu poliţia, acuzpe care o acuză de uciderea unui afroamerican, George Floyd, în timpul unei arestări în forţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mii de oameni au asistat la incendiu, joiseara (ora locală), într-un cartier din nordul oraşului, după ce unii au forţat barierele care protejau sediul şi au spart geamuri.

Poliţiştii au părăsit sediul, potrivit forţelor de ordine. ”Puţin după ora (locală) 22.00 (vineri, 6.00, ora României), în interesul securităţii personalului nostru, poliţia din Minneapolis a evacuat Comisariatul 3”, a anunţat acesta din urmă într-un comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Manifestaţii au fost anterior în mare parte paşnice, iar mulţimi au fost controlate de lanţuri de bărbaţi în uniformă.

Însă au avut loc ciocniri, au fost jefuite aproximativ 30 de magazine şi au avut loc incendieri, iar poliţişti de la comisariatul incendiat au folosit gaze lacrimogene.

O defilare a început joi seara, la care numeroşi manifestanţi purtau măşti pentru a se proteja de noul  coronavirus, iar în oraşul vecin, Saint Paul, poliţia a anunţat pagube şi furturi.

”Ştim că există multă furie. Ştim că sunt multe răni. Dar nu putem tolera ca unii să se folosească de acest lucru pentru a comite delicte”, a deplâns directorul Poliţiei din Saint Paul, Todd Axtel.

Guvernatorul statului Minnesota Tim Walz a semnat un decret prin care a autorizat intervenţia Gărzii Naţionale. Aproximativ 200 de poliţişti din acest stat şi elicoptere urmau să fie trimise la faţa locului.

”Moartea lui Gorge Floyd trebuie să aducă dreptate şi reforme de fond şi nu mai mulţi morţi şi distrugere”, a apreciat el într-un comunicat.

”SERIE DE OMORURI”

Acest afroamerican în vârstă de 46 de ani a murit luni seara imediat după ce a fost arestat de poliţie, care-l suspecta de faptul că ar fi vrut să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari.

În timpul intervenţiei, el a fost pus la pmânt de către un agent care a stat cu genunchiul pe gâtul său timp de multe minute. ”Nu mai pot respira”, se plângea el într-o înregistrare video a scenei, care a devenit virală pe Internet.

Preşedintele Donald Trump ”a fost indignat când a văzut videoul” acestei drame ”odioase, tragice”, a subliniat purtătoarea sa de cuvânt Kayleigh McEnany. ”El a pus imediat mâna pe telefon” pentru a se asigura că ancheta FBI avansează rapid, a adăugat ea. ”El vrea să se facă dreptate”.

Cei patru agenţi au fost concediaţi, iar autrităţile locale şi federale anchetează cu privire la dramă. Însă nu a avut loc vreo inculpare, ceea ce alimentează furia şi frustrările.

”Aceşti poliţişti trebuie să fie arestaţiimediat”, a declarat la CNN Philonise Floyd, reclamând, suspinând, pedeapsa cu moartea a celor care se fac vinovaţi de moartea fratului său.

”Toată lumea suferă, de aceea se întâmplă toate aceste lucruri. M-am săturat să văd bărbaţi de culoare ucişi”, a subliniat el. ”Aş vrea ca ei (manifestanţii) să fie paşnici, dar nu-i pot forţa, e dur”.

Înltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a făcut, la fel ca el, o legătură cu o serie de alte drame care au relansat tensiuni rasiale în Statele Unite.

”Acesta este ultimul dintr-o lungă serie de omoruri de afroamericani neînarmaţi comise de poliţişti americani” şi cetăţeni albi, şi-a exprimat regretul, citată într-un comunicat, Michelle Bachelet.

”Autorităţile americane trebuie să ia măsuri serioase pentru a pune capăt acestor crime şi pentru a se asigura că se face dreptate atunci când au loc”, a subliniat ea.

Acest caz aminteşte de moartea lui Eric Garner, un bărbat de culoare ucis în 2014 la New York prin asfixiere în timpul arestării de către poliţişti albi. Şi el a spus atunci ”nu pot să respir”, oexpresie care a devenit un ţipăt de adunare a mişcării Black Lives Matter.

Minnesota a fost marcată, de asemenea, de moartea în 2016 a unui automobilist de culoare, Philando Castile, împuşcat mortal în timpul unui banal control al poliţiei sub ochii partenerei sale şi unei fete.

”DEFICIT DE SPERANŢĂ”

Reverendul Jesse Jackson, care a venit la Minneapolis, a îndemnat la continuarea manifestaţiilor.

El a denunţat un ”linşaj ziua în amiaza mare” şi cere dreptate.

”I-am spus guvernatorului că trebuie să numească crimă o crimă”, le-a spus el credincioşilor unei biserici baptiste.

Şeful Poliţiei din Minneapolis, Medaria Arradondo, a recunoscut joi că există ”un deficit al speranţei” în oraş şi că echipele sale au contribuit la acest deficit.

El a subliniat că ”nu va autoriza niciun act criminal” susceptibil să agraveze traumatismul populaţei şi a dat asigurări că respectă dreptul locuitorilor de a manifesta şi de a-şi exprima durerea.

Un bărbat a murit miercuri, la Minneapolis, după ce a fost atins de un glonţ, în apropierea unor manifestaţii, iar un suspect a fost arestat.

La Los Angeles, manifestanţi au blocat scurt timp, miercuri, o autostradă şi au spart geamurile a două  vehicule de poliţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.