Comandantul portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt, care a tras un semnal de alarmă în vederea evacuării navei sale contaminate cu noul coronavirus, a fost revocat din funcţie, o hotărâre susţinută de secretarul american al Apărării Mark Esper în weekend, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Însă, vizibil stânjenit, Esper s-a abţinut să-şi asume deplin această sancţiune şi a refuzat să spună dacă a fost susţinută de către Statul Major american.

Secretarul Marinei (US Navy) Thomas Modly ”a luat o decizie dificilă (...). Am deplină încredere în el şi în comandanţii US Navy. Şi le susţin decizia”, a declarat şeful Pentagonului duminică la postul ABC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mark Esper a refuzat de asemenea să spună dacă preşedintele american Donald Trump a exercitat presiuni în vederea luării acestei decizii.

Comandantul USS Theodore Roosevelt, Brett Crozier, a fost demis din funcţie joi, după ce a scris o scrisoare de mai multe pagini ierarhiei sale, în care cerea evacuarea imediată a navei sale, imobilizată la Insula Guam, la Oceanul Pacific, după înregistrarea mai multor cazuri de covid-19 la bordul bastimentului.

”Noi nu suntem în război. Nu există niciun motiv să moară marinari”, exclama căpitanul Crozier în această misivă care a fost divulgată şi a fost publicată de cotidianul californian San Francisco Chronicle.

Acest gest nu i-a plăcut locatarului Casei Albe.

”Este îngrozitor ceea ce a făcut el, să scrie o scrisoare”, a comentat Donald Trump sâmbătă, în conferinţa sa de presă zilnică  pe tema noului coronavirus.

Destituirea imediată - fără o anchetă oficială preliminară - a lui Brett Crozier, aclamat de marinari la plecarea sa de pe navă, a fost dur criticată, maiales de către numeroşi democraţi.

”Comandantul Crozier a fost loial datoriei sale marinarilor săi şiţării sale”, a scris  vineri pe Twitter candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden. ”Conducerea US Navy a transkis un semnal înfiorător cu privire la spunerea adevărului celor care au puterea”.

”Administraţia Trump a dat dovadă de lipsă de judecată şi nu un ofiţer curajos care a încercat să-şi protejeze marinarii”, a subliniat el.

Mark Esper a precizat duminică faptul că o anchetă este în curs şi că ”doar” 155 de marinari au fost testaţi pozitiv cu noul cronavirus, care prezintă numai ”simprome moderate”, dintr-un total de 4.865 de membri ai echipajului.

În prezent în carantină pe Insula Guam, Brett Crozie a fost testat la rândul său pozitiv cu noul coronavirus, a dezvăluit duminică The New York Times, o informaţie care nu a fost confirmată imediat de către Marina americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.