Comandantul USS Theodore Roosevelt, un portavion american nuclear care se confruntă cu o contaminare galopantă a noului coronavirus, a fost refuzat de Pentagon, căruia i-a cerut să autorizeze evacuarea echipajului, într-o scrisoare cu accente dramatice, relatează AFP.
”Nu cred că am ajuns la acest stadiu”, a declarat secretarul american al Apărării Mark Esper, chestionat pe postul CBS cu privire la o posibilă evacuare a portavionului, care se află la chei în Insula Guam, la Oceanul Pacific.
În scrisoarea sa - de patru pagini - transmisă Comandamentului Marinei americane (US Navy), căpitanul de vas Brett Crozier, comandantul USS Theodore Roosevelt, recunoaşte că ”retragerea majorităţii echipajului unui portavion nuclear american în curs de desfăşurare şi izolarea timp de două săptămâni poate părea o măsură extraordinară”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Doomed -,USS Roosevelt with 5000 plus Navy army....!!! COVID19 pic.twitter.com/wjtwev0Eca
— Dhruv Ruia (@dhruv_ruia) March 31, 2020
Însă ”este un risc necesar”, apreciază el.
Şeful Pentagonului nu a părut de aceeaşi părere.
”Trimitem mult material şi asistenţă portavionului în Guam”, a declaart el. ”Trimitim întăriri personal medical şi sunt fericit să anunţ că niciunul dintre ei nu este grav bolnav”.
În scrisoarea sa, publicată de ziarul San Francisco Chronicle, comandantul Crozier precizează că, după descoperirea a trei prime cazuri de covid-19 la bord săptămâna trecută şi după ancorarea portavionului în Guam, virusul a continuat să se răspândească - iar aproximativ 100 de marinari au fost testaţi pozitiv.
Citând ”spaţiul limitat inerent” pe o navă de război care transportă peste 4.000 de membri ai echipajului, comandantul subliniază că ”răspândirea bolii cpntinuă şi se accelerează”.
”Noi nu suntem în război. Nu există niciun motiv ca aceşti marinari să moară”, subliniază comandantul USS Theodore Roosevelt.
Esper a rămas însă ferm cu privire la necesitatea ca Statele Unite să fie pregătite de orice posibil conflict, inclusiv în perioada pandemiei.
”Mă voi baza pe Comandamentul US Navy care (...) se va asigura să furnizeze comandantului şi echipajului orice susţinere de care au nevoie pentru a asigura restabilirea marinarilor şi în vederea repornirii navei”, a declarat el.
Intervievat marţi de CNN, secretarul US Navy Thomas Modly a recunoscut că baza americană de pe Insula Guam ”nu dispune de paturi suficiente la ora actuală” pentru a primi toţi marinarii de la bordul portavionului.
”Discutăm cu autorităţile locale pentru a vedea dacă există camere de hotel disponibile”, a adăugat el, subliniind necesitatea continuării asigurării securităţii bastimentului însuşi şi a avioanelor de la bordul acestuia.
Ultima escală a USS Theodore Roosevelt a avut loc la 4 martie. Portavionul a efectuat o vizită foarte simbolică în portul Danang, în Vietnam, în contextul în care epidemia de covid-19 se răspândise deja larg în Asia.
Pentagonul a apărat această vizită, menită să contracareze influenţa geostrategică a Chinei în regiune, afirmând că existau doar puţine cazuri de covid-19 în această ţară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...