Columbia lansează marţi primele negocieri de pace cu rebelii de extremă-stânga de la Armata pentru Eliberare Naţională (ELN), într-o încercare de a urma paşii acordului istoric semnat în urmă cu jumătate de an cu militanţii FARC. În acest sens, ţara latino-americană vrea să elimine luptele militare cu gherilele extremiste şi să aducă ”pacea completă” după mai bine de 53 de ani de confruntări militare continue, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Însă, experţii avertizează că reprezentanţii ELN se vor dovedi parteneri de negociere mult mai duri decât rebelii FARC şi este puţin probabilă semnarea unui acord de pace înainte de finalizarea mandatului preşedintelui Juan Manuel Santos, care a condus până acum încercările de obţinere a unei păci durabile şi a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2016.

”Am terminat conflictul. Această fază publică de negocieri între reprezentanţii guvernamentali ai Columbiei şi ELN... ne va permite să obţinem o pace completă”, a declarat optimist preşedintele Santos.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Peste 260.000 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 60.000 au dispărut în urma celor 53 de ani de război continuu cu gherilele extremiste din Columbia.

Naţiunea latino-americană este a treia cea mai mare economie din regiune, dar şi cea mai mare producătoare de cocaină din întreaga lume, în vreme ce ţara este cuprinsă încă din anii '60 de luptele continue între grupările marxiste, paramilitarii de extremă-dreapta, cartelurile de droguri şi forţele guvernamentale.

ELN rămâne ultima insurgenţă marxistă, după semnarea în noiembrie 2016 a unui acord istoric cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). Această gherilă are un număr aproximativ de 1.500 de luptători, desfăşuraţi în nordul şi vestul ţării latino-americane şi care recurg în continuare la practica răpirilor.

Aceste negocieri vor începe în capitala eduadoriană Quito, după mai bine de trei ani de la primele discuţii secrete dintre guvernanţii columbieni şi ELN. De asemenea, gherila a refuzat până în acest moment eliberarea fostului parlamentar Odin Sanchez.

Însă, militanţii au încercat să dea un semn de bunăvoinţă la începutul săptămânii prin eliberarea unui soldat columbian capturat cu doar două săptămâni înainte.

”ELN are cereri ceva mai fundamentaliste decât FARC. Ei doresc o schimbare socială mult mai profundă”, a explicat un expert de la Universdad Externado din Bogota.

De asemenea, un comandat al gherilei a explicat că nu vor exista compromisuri cu privire la acordarea dreptului la proprietate pentru cei mai săraci oameni din rural - una dintre cele mai importante probleme ale acestui conflict prelungit.

Negocierile vor începe în jurul orei locale 17.00 (00.00 ora României) la Hacienda Cashapamba, un complex iezuit situat la circa 30 de kilometri de Quito.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.