Oficiali americani de rang înalt au îndemnat în ultimele săptămâni Ucraina să semnaleze că este în continuare deschisă la discuţii diplomatice cu Rusia, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul public pentru efortul de război al ţării ar putea scădea în condiţiile în care nu se întrevede un final al conflictului şi niciuna dintre părţi nu este dispusă să înceapă discuţii de pace, au declarat pentru CNN surse apropiate discuţiei.
Discuţiile nu au ca scop încurajarea ucrainenilor să negocieze acum - mai degrabă, SUA vor ca Kievul să transmită mai clar că doreşte să găsească o soluţie la conflict şi că Ucraina are avantajul moral, au declarat sursele.
Oficiali, inclusiv consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, au început să facă presiuni mai urgente asupra ucrainenilor pentru a-şi schimba retorica după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care a exclus orice negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Decretul respectiv a venit ca răspuns la anexarea autoproclamată de Rusia a teritoriilor din estul Ucrainei, în urma unor referendumuri false organizate acolo.
"Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei", a declarat Zelensky luna trecută.
Sullivan a discutat problema direct cu Zelensky în timpul unei călătorii la Kiev săptămâna trecută, au declarat sursele. El a exprimat opinia SUA că excluderea categorică a oricăror discuţii cu Putin face jocul liderului rus, alimentând povestea Kremlinului că ucrainenii refuză să discute.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este "deschisă" la negocieri cu Ucraina, dar "în acest moment nu vedem o astfel de oportunitate, pentru că Kievul a transformat în lege [decizia lor] de a nu continua nicio negociere".
Washington Post a relatat pentru prima dată că SUA îndeamnă Ucraina să pară deschisă la negocieri.
Sfatul adresat ucrainenilor vine, de asemenea, în ajunul a ceea ce ar putea fi o iarnă grea pentru Europa, care s-a confruntat deja cu o creştere a costurilor energetice legate de invazia Rusiei, iar avertismentele au avertizat cu privire la potenţiale pene de curent şi raţionalizări de gaz care decurg din criza de energie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.