După două luni de progrese lente şi prea puţin semnificative pe câmpul de luptă, Ucraina pare să îşi intensifice contraofensiva, desfăşurând mii de soldaţi suplimentari pe frontul sudic şi semnalând o nouă fază a operaţiunii, au declarat pentru CNN oficiali americani şi ruşi.
Ucraina a angajat mai multe forţe în sud-estul ţării, semn că Kievul a identificat potenţiale slăbiciuni în liniile de apărare ruseşti, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.
La începutul lunii iunie, când a declanşat contraofensiva, armata ucraineană a reţinut şi nu a angajat în luptă un număr mare de trupe antrenate, unele echipate cu arme occidentale mai puternice. Deşi păstrează încă o anumită putere de luptă în rezervă, acum a desfăşurat "grosul" forţelor destinate contraofensivei, a declarat unul dintre oficialii americani. Impulsul pare să fi adus unele rezultate. Contraofensiva a străpuns unele elemente ale liniilor defensive ruseşti din sud-est, a declarat oficialul american, iar unităţile de rezervă au intrat în acţiune pentru a profita de această oportunitate.
Un oficial militar rus a recunoscut că forţele ucrainene au reuşit miercuri să străpungă, pe trei secţiuni, prima linie de apărare a Rusiei în zona frontului din Zaporojie.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
INTRĂ ÎN ACŢIUNE TRUPELE ANTRENATE ÎN OCCIDENT, CU ARMAMENTUL AFERENT
"Al doilea val al contraofensivei (ucrainene) a început" pe frontul din Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militaro-civile instalate de Rusia în regiune. Trupele ucrainene au reuşit să pătrundă "în urma mai multor valuri de atacuri, cu peste 100 de unităţi de vehicule blindate", a adăugat Rogov, precizând că lupte grele sunt în curs de desfăşurare de-a lungul frontului sudic.
Armata ucraineană nu a comentat în detaliu situaţia din zonă, dincolo de a spune că operaţiunile sale ofensive de-a lungul frontului sudic "avansează treptat".
Rogov a mai spus că forţele ruseşti îşi folosesc întregul arsenal, inclusiv lovituri aeriene, pentru a respinge unităţile ucrainene care desfăşoară asaltul, despre care a afirmat că sunt echipate şi antrenate de Occident. "Luptătorii din aceste brigăzi au fost instruiţi în străinătate, iar brigăzile însele sunt echipate cu echipamente militare occidentale, inclusiv tancuri Leopard şi Bradley (vehicule de luptă pentru infanterie - n.r.)", a scris el pe Telegram.
PUTIN RECUNOAŞTE CĂ OSTILITĂŢILE S-AU INTENSIFICAT SEMNIFICATIV
Preşedintele rus Vladimir Putin însuşi a recunoscut joi că "ostilităţile s-au intensificat şi într-un mod semnificativ" pe linia frontului, dar i-a contrazis pe oficialii săi de pe teren afirmând că asaltul Ucrainei a fost respins. "Inamicul nu a avut succes în niciuna dintre zonele de confruntări. Toate încercările de contraofensivă au fost oprite, iar inamicul a fost respins cu pierderi grele", a declarat liderul rus.
Brigada 47 ucraineană, care este implicată în ofensivă, a confirmat pentru CNN că a continuat înaintarea, spunând: "Infanteria avansează. Artileria acoperă. Echipajele Bradley distrug infanteria inamică şi echipamentul lor".
O CALE PRINTRE MINE
Există puţine dovezi independente în legătură cu starea liniilor frontului, dar bloggerii militari ruşi şi relatările oficiale ucrainene sugerează că forţele ucrainene şi-au croit o cale prin cel puţin unul dintre numeroasele câmpuri minate amplasate de ruşi şi au obţinut câştiguri teritoriale modeste în zona Robotine, la sud de oraşul Orihiv.
Preşedintele Volodimir Zelenski, a lăsat să se înţeleagă săptămâna trecută că ar putea avea loc un nou impuls în contraofensivă. Kievul "se apropie de un moment în care acţiunile relevante pot lua amploare, pentru că deja trecem prin unele locaţii minate şi deminăm aceste zone", a spus el.
CE SPUNE ŞEFUL PENTAGONULUI
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că aliaţii occidentali ai Ucrainei "se pot aştepta ca (Ucraina) să continue să preseze" linia frontului. Austin nu a comentat statutul contraofensivei sau detalii specifice câmpului de luptă, dar a spus că Ucraina şi-a "păstrat efectivele şi echipamentele", chiar şi în timp ce forţele ei îşi croiesc în mod deliberat drum prin câmpuri minate şi alte obstacole.
"Ucraina este bine pregătită şi bine antrenată pentru a avea succes şi, aşa cum m-aţi auzit spunând săptămâna trecută, au luptat din greu, şi-au croit drum prin câmpurile de mine şi alte obstacole, dar au încă multă putere de luptă", a declarat Austin la o conferinţă de presă în Papua Noua Guinee, alături de prim-ministrul ţării.
O intensificare a ofensivei ar fi o veste binevenită pentru Ucraina şi aliaţii săi după săptămâni de progrese limitate pe teren. Luptele s-au dovedit mai dure decât anticipau unii, în ciuda faptului că naţiunile occidentale au donat ajutoare în valoare de miliarde de dolari pentru a consolida puterea militară a Kievului şi au trimis sute de soldaţi la antrenamente.
DEZAVANTAJELE UCRAINEI
Ucraina a sperat să alunge un număr semnificative de forţe ruseşti de pe teritoriul ucrainean şi să schimbe cursul războiului, dar până acum progresele au fost măsurate în metri în loc de kilometri.
Unele dintre cele mai strategice secţiuni ale liniei frontului sunt păzite de mai multe straturi de apărare, inclusiv câmpuri minate, tranşee şi bariere antitanc, ceea ce face foarte dificilă pătrunderea ucrainenilor. În acelaşi timp, Ucraina nu dispune de superioritate aeriană, ceea ce înseamnă că trupele sale sunt supuse unor atacuri frecvente din partea avioanelor de război ruseşti în timp ce încearcă să avanseze.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CNN la începutul acestei săptămâni că ofensiva se desfăşoară conform planului, dar a recunoscut că este în întârziere. Dacă forţele ucrainene vor reuşi să străpungă cu succes liniile de apărare considerabile ale Moscovei de-a lungul coastei ucrainene a Mării Azov, care leagă Crimeea de Donbas, Reznikov crede că ar fi "un rezultat bun" pentru Kiev.
"Trebuie să o facem gândindu-ne la vieţile soldaţilor noştri şi nu la cele ale ruşilor. Ei folosesc soldaţii drept carne de tun", a declarat el în interviul pentru CNN.
PIERDERI
În discursul său de joi de la Sankt Petersburg, Putin a afirmat că Ucraina a suferit pierderi grele. "Inamicul are pierderi foarte mari de personal - peste 200 de persoane. Din nefericire, nici noi nu ne-am descurcat fără pierderi, dar diferenţa este colosală, uneori - de peste zece ori mai puţin decât inamicul nostru", a susţinut Putin.
Zelenski a declarat săptămâna trecută că unul dintre motivele pentru progresul lent al contraofensivei a fost faptul că aceasta a început mai târziu decât era planificat. "Am avut planuri să o începem în primăvară, dar nu am făcut-o pentru că, sincer, nu aveam suficiente muniţii şi armament şi nu aveam suficiente brigăzi antrenate corespunzător pentru a folosi aceste arme", a declarat Zelenski săptămâna trecută la Forumul de securitate Aspen. El a spus că întârzierea începerii contraofensivei "a oferit Rusiei timpul necesar pentru a mina tot terenul şi pentru a construi mai multe linii de apărare".
"Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul şi militarii noştri, nu am vrut să pierdem echipamente şi, din acest motiv, au fost destul de atenţi în ceea ce priveşte acţiunile ofensive", a adăugat el.
UCRAINA INVESTEŞTE MASIV ÎN DRONE DE PRODUCŢIE PROPRIE
Kievul spune că susţinătorii săi occidentali nu fac presiuni asupra ţării pentru a avea rezultate rapide. Statele Unite au furnizat recent forţelor ucrainene muniţii cu dispersie, iar acum se pare că iau în considerare trimiterea de sisteme de rachete tactice, rachete ghidate cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. La rândul lor, Franţa şi Regatul Unit au livrat sau s-au angajat să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune.
În acelaşi timp, Ucraina a investit masiv în dezvoltarea de drone, semnând cu peste 40 de companii ucrainene pentru a dezvolta drone care să fie utilizate în conflict. Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că producţia de drone a crescut de zece ori în Ucraina în ultimul an.
Cu toate acestea, unii oficiali militari ucraineni au remarcat recent că avantajul Rusiei în războiul electronic a diminuat eficienţa operaţiunilor cu drone.
Între timp, Ucraina s-a luptat să respingă un val de lovituri ruseşti împotriva oraşului Odesa din sudul ţării, apărarea sa aeriană neputând face faţă tipurilor de rachete pe care Moscova le-a folosit pentru a bombarda regiunea în ultimele zile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.