Raiduri aeriene ale Turciei au ucis vineri civili în nord-estul Sieriei, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), iar Ankara ameninţă să reia ofensiva sângeroasă împotriva forţelor kurde după ce a anunţat un armistiţiu cu o zi înainte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Operaţiunea lansată de Ankara la 9 octombrie împreună cu trupe auxiliare siriene a deschis un nou front în Siria, devastată de război din 2011 şi unde forţele kurde partenere ale Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic (SI) au acuzat Washingtonul că le-au abandonat.

Joi seara, în urma unei intervenţii diplomatice a Statelor Unite, Turcia a acceptat să suspende timp de cinci zile ofensiva, reclamând o retragere a forelor kurde de la frontiera sa, pentru a-i pune capăt definitiv.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat vineri cu o reluare a operaţiunii, dacă ”promisiunile” nu sunt respectate până marţi seara.

Acordul turco-amerian nu este un ”armistiţiu” real, ci ”o cerere de capitulare a kurzilor”, a denunţat preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat o ”iniţiativă comună” cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson în vederea unei întâlniri ”în curând” cu Erdogan.

Pe teren, vineri, violenţele continuau. Cinci civili şi patru combatanţi kurzi au fost ucişi într-un atac al aviaţiei turce în satul Bab al-Kheir, în nordul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Satul se află la est de oraşul de frontieră Ras al-Ain, zguduit de ”confruntări armate speradice” potrivit SOHR.

O corespondentă AFP prezintă de partea turcă a frontierei a auzit vineri dimineaţa atacuri de artilerie şi explozii şi a văzut fum alb de partea siriană.

Forţele kurde au acuzat Ankara de faptul că a efectuat atacuri aeriene şi tiruri de artilerie, ”încălcând” astfel armistiţiul.

”Atacurile aeriene şi de artilerie continuă să vizeze poziţii ale combatanţilor, zone civile şi spitalul din Ras al-Ain”, a denunţat Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie kurdo-arabă dominată de kurzi.

”DISPREŢ RUŞINOS”

Comandantul FDS Mazloum Abdi a anunţat joi seara că forţele sale sunt pregătite ”să respecte armistiţiul”.

Ofensiva Ankarei le-a permis forţelor turce şi trupelor auxiliare siriene să cucerească o fâşie la frontieră de aproape 120 de kilometrilungime, de la oraşul Tal Abyad la Ras al-Ain.

ONG-ul Amnesty International a acuzat vineri armata turcă şi rebelii sirieni proturci de ”dispreţ ruşinos faţă de vieţile civililor”, evocând ”probe copleşitoare ale unor crime de război”.

Autorităţile kurde au acuzat joi Ankara de faptul că foloseşte arme neconvenţionale, precum napalmul, ceea ce Turcia a dezminţit.

Autorităţile kurde încercau vineri să trimită salvatori la Ras al-Ain pentru a evacua răniţii, a declarat pentru AFP Hassan Amin, un reprezentant al Spitalului din Tal Tamr, mai la sud.

”Situalia răniţilor este critică, iar numărul lor este mare”, a declarat Amin, dând asigurări că ”echipa medicală nu a fost lăsată să intre” în oraş. SOHR i-a acuzat pe rebelii proturci.

În acest spital, răniţi au fost aduşi în urma confruntărilor din apropiere de Ras al-Ain, urlând de durere pe tărgi improvizate, potrivit unui corespondent AFP de la faţa locului.

În operaţiunea turcă au fost ucişi 77 de civili şi 235 de combatanţi, potrivit unui ultim bilanţ SOHR, care pecizează că 187 de combatanţi proturci au fost ucişi. Aprocimativ 300.000 de persoane au fost deplasate de lupte, potrivit SOHR.

Turcia a anunţat moartea a şase militari turci în Siria şia 20 de civili în oraşe de frontieră turce, în tiruri trase de combtanţi kurzi sirieni.

”DOI COPII”

Joi seara, preşedintele american Donald Trump s-a felicitat de armisrtiţiul anunţat şi a spus că a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi kurzi să se lanseze în această bătălie feroce ”ca doi copii” pe care trebuie ”să-i laşi să se ciondănească un pic” înainte de ”a-i despărţi”.

La 6 octombrie, Trump a ordonat retragerea forţelor americane din nordul Siriei.

Acordul turco-american prevede înfiinţarea unei ”zone de securitate” de 32 de kilometri lăţime în teritoriul sirian, din care să se retragă forţele kurde, cu obiectivul de a îndepărta de la frontieră miliţia kurdă Unităţle Protecţiei Poporului (YPG), dar şi de a instala aici o parte a celor 3,6 milioane de refugiaţi sirieni care trăiesc în Turcia.

Erdogan a spus  vineri că această zonă trebuie ”să se întindă în lungime pe 444 de kilometri” şi nu doar în zonele asupra cărora au preluat controlul forţele turce.

Operaţiunea turcă a refăcut cărţiel în Siria. În virtutea unui acord cu forţele kurde, regimul lui Bashar al-Assad a revenit în aceste regiuni în care nu deţinea controlul de ani de zile, iar Moscova a umplut golul lăsat de forţele americane.

În ceea ce priveşte ţările occidentale, ele se tem de o resurgenţă a SI, care ar putea să profite de haosul în domeniul securităţii provocat de ofensiva turcă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.