O salvă de rachete a lovit o bază aerană în Kurdustanul irakian, a ucis un angajat civil şi a rănit alţi cinci - dar şi un militar american -, a anunţat coaliţia condusă de către Statele Unite, relatează AFP.
Cel puţin trei rachete au fost trase luni seara către Erbil, capitala acestei regiuni autonome din nordul Irakului, iar una a atins o bază aeriană în care sunt staţionate trupe americane, potrivit coaliţiei.
Este pentru prima oară de aproape două luni când asemenea tiruri iau drept ţintă instalaţii militare sau diplomatice occidentale în Irak.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Atacul a fost revendicat online de către o grupare puţin cunoscută - Awliyaa al-Dam sau ”Guardians of Blood" (”Gardienii sângelui”).
Statele Unite au îndemnat la o anchetă cu privirela atac şi la judecarea autorilor.
”Suntem indignaţi de atacul cu rachete de azi (luni)”, a denunţat secretarul de Stat american Antony Blinken.
”L-am contactat pe premierul Guvernului regional kurd Masrour Barzani, am discutat despre incident şi l-am asigurat de întreaga noastră susţinere în anchetarea şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi”, a anunţat el.
Către ora locală 21.30 (20.30, ora României), un corespondent AFP a auzit mai multe explozii puternice la periferia de nord-vest a Erbilului.
#Iraq: Video of the moment when a rocket fell near the Erbil international airport after an attack - @BarzanSadiqpic.twitter.com/QUMh3zUDGe
— NewsHub (@NewsHubNow) February 15, 2021
Surse din domeniul securităţii irakiene şi occidentale au declarat pentru AFP că cel puţin trei rachete au fost trase către aeroportul din oraş.
The Kurdistan Region's Counter-Terrorism Unit release pictures of the launcher used in the #Erbil attack pic.twitter.com/rPoSDMoMfr
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) February 16, 2021
În afară de complexul militar, două dintre rachete au căzut în zone rezidenţiale, la periferia oraşului.
Delovan Jalal, un oficial de la Departamentul Sănătăţiidin Erbil, a declarat pentru AFP că cel puţin cinci civili au fost răniţi, iar unul se afla în stare critică.
Colonelul Wayne Marotto, un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de către Statele Unite, a declarat pentru AFP că angajatul civil nu este irakian, însă nu a fost în măsură să precizeze imediat naţionalitatea acestuia.
Ministerul de Interne din Kurdistan a confirmat, într-un comunicat, că ”mai multe rachete” au lovit oraşul. El a precizat că agenţiile însărcinate cu securitatea au lansat ”o anchetă minuţioasă” şi i-au îndemnat pe civili să rămână acasă până la noi ordine.
Forţe de securitate au fost desfăşurate în jurul aeroportului după atac, iar elicoptere au survolat periferia oraşului, potrivit unui corespondent AFP.
Presa de propagandă proiraniană a anunţat prima atacul.
Preşedintele irakian Barham Saleh a denunţat pe Twitter un ”act terorist criminal” şi ”o escladare periculoasă” la adresa securităţii în regiune.
Premierul regiunii autonome Kurdistan Masrour Barzani a condamnat atacul ”în termeni cei mai fermi”.
Două surse din domeniul informaţiilor au declarat pentru AFP că rachetele au fost trase din interiorul regiunii autonome.
Un ofiţer american a precizat că proiectilele erau rachete de 107 milimetri, trase de la o distanţă de opt kilometri vest de Erbil.
ZECI DE ATACURI
Instalaţii militare şi diplomatice occidentale au fost luate drept ţintă în Irak, începând din toamna lui 2019, de către zeci de rachete, dar şi în atacuri cu bombă pe reţeaua rutieră, iar cea mai mare parte a acestor a vizat Bagdadul.
Rachete iraniene au fost trase către aeroportul din Erbil în ianuarie 2020, la câteva zile după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă), la Badgad, din ordinul ui Donald Trump.
Rachete au fost trase, apoi, cu regularitate vizând Ambasada Statelor Unite în capitala irakiană, iar oficiali americani şi irakieni au atribuit responsabilitatea acestor atacuri unor miliţii proiraniene, precum grupările Kataeb Hezbollah sau Asaib Ahl al-Haq.
Aceste grupări luptă împotriva coaliţiei conduse de către Statele Unite, care operează din 2014 în Irak cu scopul de a ajuta forţele irakiene în lupta lor împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
După ce Irakul şi-a proclamat victoria împotriva SI, la sfârşitul lui 2017, trupele străine au fost reduse la 3.500 de militari, dintre care 2.500 sunt americani.
Aproape toate unităţile străine sunt staţionate în complexul militar de pe aeroportul din Erbil, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul coaliţiei.
În pofida retragerii treptate a trupelor străine, atacuri cu rachetă au continuat, spre marea nemulţumire a Statelor Unite.
Washingtonul a ameninţat la sfârşitul lui octombrie că îşi închide ambasada, dacă aceste atacuri nu încetează. După aceea, mai multe facţiuni irakiene proiraniene au acceptat un armistiţiu negociat sub egida Guvernului irakian. Tirurile de rachetă aproape s-au oprit.
Însă au avut loc unele încălcări ale armistiţiului, iar cea mai recentă, înainte de atacul de luni seara de la Erbil, a fost tirul mai multor rachete vizând Ambasada Statelor Unite, la sfârşitul lui decembrie.
Tirurile de luni survin într-un context tot mai tensionat în nordul Irakului, unde Tucia vecină poartă lupte armate intense împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), calificat drept ”terorist” de Ankara şi Occident.
Turcia efectuează cu regularitate atacuri în zone muntoase din nordul Irakului, împotriva unor baze din spatele frontului ale PKK, care luptă din 1984 într-o gherilă sângeroasă pe teritoriul turc, soldată cu peste 40.000 de morţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.