Yahya Sinwar, numit marţi lider al Hamas, a pus la cale cel mai sângeros atac asupra evreilor comis într-o singură zi de la Holocaust încoace, după ce nu şi-a ascuns dorinţa de a lovi puternic Israelul, ţara care l-a ţinut închis aproape jumătate din viaţa sa de adult, relatează Reuters.
În decembrie 2022, liderul militant declara la un miting în Gaza că gruparea palestiniană Hamas va desfăşura un "potop" de luptători şi rachete împotriva Israelului. Era un discurs adresat susţinătorilor săi, care purta semnele unei hiperbole, pentru a face pe plac mulţimii. Sau cel puţin, aşa părea.
"Vom veni la voi, cu voia lui Dumnezeu, într-un potop zgomotos. Vom veni la voi cu rachete nesfârşite, vom veni la voi cu un potop nelimitat de soldaţi, vom veni la voi cu milioane de oameni de-ai noştri, ca valul care se repetă", a spus el în discursul său.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La momentul discursului, Sinwar şi liderul militar al militanţilor islamişti Mohammed Deif elaboraseră deja planuri secrete pentru atacul din 7 octombrie, cea mai tragică zi din istoria de 75 de ani a Israelului.
La mai puţin de un an de atunci, Israelul a descoperit că nu era o ameninţare deşartă. Luptătorii Hamas au străpuns gardul care delimita Fâşia Gaza la 7 octombrie 2023, organizând un atac în care au ucis, în comunităţile israeliene din apropierea graniţei, 1.200 de persoane, au luat 152 de ostatici şi au distrus reputaţia Israelului de inamic invincibil.
Auzite în retrospectivă, cuvintele lui Sinwar au prefigurat ceea ce avea să urmeze, un atac pe care Hamas l-a numit "potopul de la Al-Aqsa", o referire la moscheea din Ierusalim care este unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului şi care se află într-un loc venerat deopotrivă de evrei - Muntele Templului.
Al-Aqsa a fost supusă unor raiduri israeliene repetate.
EXECUTANT NEMILOS
Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, care înainte de anunţul de marţi era şeful Hamas în Gaza, şi-a început cariera ca un executant nemilos care pedepsea şi ucidea colaboratorii cu Israelul, înainte de a ajunge la un rol de lider, după eliberarea sa din închisoare în 2011 şi întoarcerea sa în Gaza.
Războiul declanşat de atacul din 7 octombrie a devastat Gaza, Israelul încercând să elimine Hamas. Sinwar a fost tot timpul în fruntea listei de ţinte a Israelului.
Hamas a considerat atacul din octombrie drept o victorie majoră împotriva ocupaţiei israeliene, dar a atras atenţia Curţii Penale Internaţionale. Procurorul acesteia a declarat că a solicitat mandate de arestare pentru Sinwar, Deif şi o altă figură a Hamas în legătură cu atacul, precum şi pentru prim-ministrul israelian Benjamin Nentanyahu şi şeful apărării sale în legătură cu răspunsul Israelului, care a redus o mare parte din Gaza la ruine. Atât Israelul, cât şi Hamas au respins acuzaţiile şi au declarat că au obiecţii faţă de modul în care anunţul făcut în aceeaşi zi de CPI părea să le echivaleze, deşi se confruntau cu acuzaţii diferite.
Sinwar nu a apărut niciodată în public după atacurile din 7 octombrie, dar a condus operaţiunile militare împreună cu Deif şi cu un alt comandant. De asemenea, el a condus negocierile pentru schimbul de deţinuţi şi ostatici, posibil din buncărele de sub Gaza.
În zilele de după atacurile din 7 octombrie, Sinwar a fost văzut de unii dintre israelienii capturaţi în tuneluri, au declarat ostaticii eliberaţi.
Problema ostaticilor şi a schimburilor de deţinuţi este profund personală pentru Sinwar, care a petrecut 23 de ani după gratii şi a promis să elibereze toţi deţinuţii palestinieni din Israel.
El a fost unul dintre cei 1.027 de palestinieni eliberaţi din închisorile israeliene în 2011, în cadrul unui schimb pentru eliberarea unui singur soldat israelian, Gilad Shalit, care era deţinut în Gaza.
CU SÂNGE PALESTINIAN PE MÂINI
Născut în tabăra de refugiaţi Khan Younis, Sinwar a fost ales ca lider al Hamas în Gaza în 2017. După 7 octombrie, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că el şi alţi lideri "au zilele numărate".
Înainte de a fi încarcerat, Sinwar a devenit celebru ca şef al aparatului de securitate Al-Majd, care urmărea şi ucidea palestinieni acuzaţi că furnizau informaţii despre Hamas serviciilor secrete israeliene.
Atât liderii Hamas, cât şi oficialii israelieni care îl cunosc pe Sinwar sunt de acord că acesta este devotat mişcării la un nivel extraordinar. O personalitate Hamas stabilită în Liban l-a descris ca având "o capacitate uimitoare de rezistenţă".
Michael Koubi, un fost oficial Shin Bet care l-a interogat pe Sinwar timp de 180 de ore în închisoare, a declarat că acesta s-a remarcat în mod clar prin capacitatea sa de intimidare şi comandă. Koubi l-a întrebat odată pe militant, pe atunci în vârstă de 28 sau 29 de ani, de ce nu este deja căsătorit. "Mi-a spus: Hamas este soţia mea, Hamas este copilul meu. Pentru mine, Hamas este totul", a relatat Koubi.
Sinwar a fost arestat în 1988 şi condamnat la închisoare pe viaţă, fiind acuzat că a plănuit răpirea şi uciderea a doi soldaţi israelieni şi uciderea a patru palestinieni. În închisoare, linia sa dură împotriva colaboratorilor a continuat, au declarat israelienii care au avut de-a face cu el.
Uneori, "nu avea sânge evreiesc pe mâini, avea sânge palestinian pe mâini", a declarat Yuval Bitton, fost şef al diviziei de informaţii a Serviciului penitenciar israelian.
Bitton, un dentist care l-a tratat pe Sinwar, a declarat că medicii israelieni au îndepărtat o tumoare din creierul lui Sinwar în 2004. "Noi i-am salvat viaţa şi el aşa ne-a mulţumit", a spus Bitton, referindu-se la atacul din 7 octombrie. Nepotul lui Bitton a fost ucis în timpul atacului, iar trupul său a fost dus în Gaza de către militanţi.
Koubi l-a descris pe Sinwar ca fiind devotat distrugerii Israelului şi uciderii evreilor. Înaltul oficial israelian l-a descris drept un "psihopat", adăugând că "modul în care înţelege realitatea este similar cu cel al teroriştilor mai raţionali şi pragmatici".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...