Europa centrală şi de Est deplânge luni 15 morţi după trecerea furtunii devastatoare Boris, care s-a soldat cu mii de sinistraţi şi a cauzat pagube uriaşe încă dificil de estimat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Începând de vineri, ploi neîncetate se abat asupra acestei regiuni, umflând cursuri de apă şi râuri şi obligând mii de locuitori să-şi părăsească locuinţa, în unele cazuri cu elicopterul, iar în unele cazuri aceştia s-au refugiat pe acoperişul casei sau pe maşină.

Şapte morţi au fost înregistrate în România.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Austria a anunţat două morţi, ale unor bărbaţi în vârstă de 70 şi 80 de ani, după moartea unui pompier duminică.

În Cehia, poliţia a confirmat la postul public de rafio moartea unei persoane care s-a înecat, şi dispariţia a şapte persoane.

În Polonia, poliţia a anunţat patru victime în regiunile sinistrate. Premierul Donald Tusk a anunţat un ajutor imediat în valoare de un miliarde de zloţi (235 milioane de euro).

ZONE DESEMNATE ÎN STARE DE CATASTROFĂ NATURALĂ

Peste tot au fost declarate zone de catastrofă naturală, în contextul în care sute de mii de gospodării nu au electricitate sau apă, drumuri sunt închise, iar transportul feroviat întrerupt.

Starea vremii părea să se îmbunătăţească în mai multe locuri, însă solul rămâne saturat, iar râuri se revarsă.

În unele localităţi, de exemplu în comuna poloneză Klodzko, nivelul apei începea să coboare, dând la iveală distrugerea şi dezolarea: străzi pline de resturi, geamuri şi lampadare sparte.

La două ore cu maşina de această comună, oraşul ceh Krnov descoperă un ”dezastru” la o zi după inundaţii fără precedent.

”Toate trotuarele sunt distruse, totul este răstunat aici, este un coşmar”, declară AFP Eliska Cokreska, o pensionară care se deplasează cu ajutorul unui baston. ”Va dura o veşnicie să se rfacă totul”.

O SITUAŢIE ”CRITICĂ”

Mai la sud, în Austria, situaţia ”rămâne dramatică”, a avertizat într-o conferinţă de presă guvernatoarea landului Austria Inferioară, Johanna Mikl-Leitner.

În total 12 diguri s-au rupt, 13 comune sunt în continuare izolate de lume, iar aproximativ 2.000 de persoane s-au mobilizat să-i salvze pe cei ameninţaţi.

”Sunt uşurată că suntem toţi în siguranţă, caii şi animalele”, declară udă leoarcă Jaroslawa Kauffman, o locuitoare vizibil şocată, citată de postul de televiziune ORF.

La Viena, unde continua să plouă, patru linii de metrou erau în continuare parţial închise, iar reţeaua este aminţată de râul Wien şi de canalul Dunării care traversează capitala.

Mulţi elevi nu s-au putut duce la şcoală, ca Lea, în vârstă de 18 ani, care nu vrea să-şi spună numele de familie. Este o zi liberă pe care o apreciază ”chiar dacă situaţie este bineînţeles gravă”

La fel ca alte ambarcaţiuni, un vapor de croazieră fluvială care urma să ajungă la Budapesta a fost blocat la chei cu 102 pasageri la bord, în principal helvetici, potrivit companiei elveţiene Thurgau Travel, care organizează o tombolă pentru ca să treacă timpul.

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ

Inundaţii cauzate de ploi puternice urmează să crească în Europa Centrală şi de Vest, într-o lume care s-a încălzit în medie cu 1,5°C, estimează unii experţi.

În România, judeţul Galaţi (sud-est) a fost cel mai grav afectat.

La Slobozia Conachi este imposibil să se evalueze, în acest stadiu, amploarea dezastrului, potrivit primarului Emil Dragomir, intervievat de AFP.

El a lansat un apel la donaţii către zeci de copii sinistraţi.

În satul vecin, Pechea, peste o treime din comună a fost devastată, dă asigurări primarul Mihai Mancila, ”inclusiv terenurile agricole”. ”Acum, că apa s-a retras, nu este decât norori”.

”Să curăţăm şi să vedem ce poate fi salvat”, a declarat la Bucureşti premierul Marcel Ciolacu. ”Este dur să gestionezi o asemenea furie. Nu glumim cu natura”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.