Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite - se angajează luni ”să prevină continuarea diseminării” armamentului nuclear, într-o Declaraţie Comună, înaintea unei Conferinţe privind examinarea Tratatului Neproliferării (TNP), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În pline negocieri cu Iranul, suspectat de faptul că vrea să se doteze cu bomba atomică, aceste cinci puteri nucleare îşi subliniază ”voinţa de a coopera cu toate statele pentru a implementa un mediu de securitate care să permită realizarea mai multor progrese în domeniul dezarmării, cu obiectivul ultim al unei lumi fără arme nucleare”, anunţă preşedinţia franceză, care coordonează lucrările acestor ţări înaintea Conferinţei TNP.

Această Declaraţie Comună este publicată înaintea organizării - în acest an sub egida ONU - a celei de a 10-a Conferinţe a examinării părţilor la TNP, un tratat internaţional care a intrat în vigoare în 1970, cu obiectivul de a împiedica răspândirea armamentului nuclear.

La TNP iau parte 191 de state.

”Noi afirmăm că un război nuclar nu poate fi câştigat şi că nu trebuie să aibă loc niciodată”, subliniază cele cinci state semnatare ale Declaraţiei.

”Având în vedere consecinţele de mare amploare pe care le-ar avea armele nuclare, afirmăm de asemenea că acestea, atât timp cât există, este necesar să servească unor scopuri defensive, de disuasiune şi de prevenire a războiului”, insistă ele.

”Fiecare dintre noi intenţonează să-şi menţină şi să-şi consolideze măsurile naţionale menite să împiedice o folosire neautorizată sau neintenţionată a armelor nucleare”, se arată în Declaraţie.

Moscova şi-a exprimat luni speranţa ca acest angajament pe care şi l-a asumat împreună cu Washingtonul, Beijingul, Londra şi Parisul să ajute la o reducere a ”tensiunuilor”, apreciind însă că este ”în continuare necesar” un summit al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

”Noi sperăm ca, în actualele circumstanţe dficile ale securităţii internaţionale, aprobarea unei asemenea declaraţii politice să contribuie la o reducere a nivelului tensiunilor internaţionale”, subliniază într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

China afirmă, la rândul său, că angajamentul celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU va ”spori încrederea” şi va reduce riscul unui conflict nuclear.

”Declaraţia Comună publicată de către liderii celor cinci state dotate cu arme nucleare (Statele Unite, China, Rusia, Regatul Unit şi Franţa) să contribuie la sporirea încrederii reciproce şi la înlocuirea concurenţei între marile puteri cu coordonarea şi cooperarea”, a declarat adjunctul ministrului chinez de Externe Ma Zhaoxu, citat de agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

Ma Zhaoxu cataloghează acest acord drept ”pozitiv şi cu greutate” şi apreciază că el urmează să contribuie la o ”relaţie echilibrată între marile puteri”.

Această ”Declaraţie Comună” ”încarnează voinţa politică a celor cinci state de a preveni un război nuclear şi exprimă vocea comună a menţinerii stabilităţii strategice mondiale şi a reducerii riscului unui conflict nuclear”, apreciază Ma Zhaoxu, potrivit Chinei Noi.

Occidentul suspectează Iranul de faptul că încearcă să dezvolte, prin folosirea tehnologiei lansatoarelor iraniene de sateliţi, lansatoare balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să fie dotate cu încărcături convenţionale sau nucleare.

Negocieri s-au reluat în decembrie, în capitala Austriei, în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA), muribund în urma retragerii Statelor Unite în 2018.

Semnatarii ”Declaraţei Comune” sunt cele cinci state recunoscute juridic ca fiind ”dotate cu arma nucleară” în TNP.

Alte trei ţări considerate deţinătoare ale bombei atomice - India, Pakistanul şi Israelul - nu sunt semnatare ale TNP.

Coreea de Nord a denunţat acest Tratat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.