Amnesty International îşi va pierde mare parte din conducere în urma unui scandal privind un mediu de lucru „toxic” la organizaţie, informează BBC.
Secretarul general al organizaţiei, Kumi Naidoo, a cerut o analiză independentă după ce doi angajaţi s-au sinucis în ultimul an.
În acest raport un angajat a afirmat că la Amnesty există „o cultură toxică a secretelor şi a neîncrederii”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Amnesty a informat că membrii importanţi ai conducerii şi-au asumat responsabilitatea şi toţi şapte s-au oferit să demisioneze.
Dintre aceştia, cinci au părăsit deja organizaţia. The Times a informat că ei vor primi compensaţii „generoase” însă o purtătoare de cuvânt a declarat pentru BBC că pachetele compensatorii sunt „mai puţin favorabile faţă de cele oferite altor membri ai staff-ului”.
În mai 2018, Gaetan Mootoo, în vârstă de 65 de ani, s-a sinucis în biroul din Paris al Amnesty. Ea a lăsat o notă în care făcea referire la stresul de la locul de muncă şi lucrul peste program.
Şase săptămâni mai târziu, Rosalind McGregor, în vârstă de 28 de ani, o femeie britanică care lucra la biroul din Geneva al Amnesty s-a sinucis în casa proprie din Surrey.
Deşi investigaţia privind sinuciderea ei a făcut referire la „motive personale”, familia sa susţine că Amnesty ar fi putut să facă mai multe în privinţa sănătăţii ei mintale.
În jur de 475 de membri ai staff-ului au fost intervievaţi pentru raport, care a fost publicat în februarie.
Majoritatea au oferit exemple specifice de intimidări din partea managerilor.
Au existat informaţii despre manageri care au umilit staff-ul în şedinţe şi au făcut comentarii nepotrivite sau ameninţătoare precum: „Ar trebui să demisionezi. Dacă rămâi pe acest post, viaţa ta va fi un calvar”.
Au existat multe informaţii privind discriminare pe bază de rasă şi sex iar femeile, persoanele de culoare şi angajaţii LGBT au fost vizaţi şi trataţi incorect.
În raport se face referire şi la o dinamică de „noi versus ei” între angajaţi şi management.
„În mai multe interviuri a fost folosit cuvântul „toxic” pentru a se face referire la mediul de lucru iar acest lucru este valabil din anii 1990”, se arată în raport.
O purtătoare de cuvânt a Amnesty International a declarat pentru BBC: „Fosta conducere, formată din şapte directori, a fost dizolvată şi o nouă echipă de tranziţie le-a luat locul până când toate poziţiile vor fi ocupate în noua echipă de conducere formată din patru persoane. Acest proces va fi completat până la sfârşitul lui 2019”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.