Chris Hughes, care a fondat în Facebook în urmă cu 15 ani împreună cu Mark Zuckerberg şi alţii, în perioada în care erau studenţi la Harvard, crede că Guvernul american ar trebui să dezasambleze platforma social media.
Într-un articole publicat joi în New York Times, citat de Variety, Hughes susţine că Zuckerberg deţine „o putere necontrolată” ceea ce reprezintă un fapt „fără precedent şi ne-american”.
„Mark este o persoană bună. Dar sunt furios că această concentrare a lui pe creştere l-a făcut să sacrifice securitatea pentru clicuri”, a scris Hughes, care este acum copreşedinte al Economic Security Project şi consilier la Roosevelt Institute. „Sunt îngrijorat că Mark s-a înconjurat de o echipă care îi consolidează părerile şi nu i le contestă”.
În acelaşi articol, Hughes a făcut apel la Comisia Federală pentru Comerţ şi la Departamentul de Justiţie să forţeze Facebook să facă din Instagram şi WhatsApp companii separate şi să interzică Facebook să facă achiziţii timp de câţiva ani.
„Mark Zuckerberg nu poate repara Facebook, dar guvernul nostru poate”, a mai scris el. „Aspectul cel mai problematic al puterii Facebook este controlul unilateral al lui Mark asupra discursului. Nu există precedent privind abilitatea lui de a monitoriza, organiza şi chiar cenzura conversaţii a două miliarde de oameni”.
Hughes a mai notat că, pe lângă solicitarea către Facebook de a renunţa la Instagram şi WhatsApp, Congresul ar trebui să creeze o nouă agenţie federală care să reglementeze companiile de tehnologie. O astfel de agenţie ar putea fi mandatată să protejeze datele personale şi să creeze „instrucţiuni pentru un discurs acceptabil în social media”.
Chris Hughes a afirmat că şi-a vândut partea de Facebook în 2012 şi că nu investeşte direct în nicio companie social media.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.