China a lansat ”cu succes” o rachetă cu rază lungă de acţiune cu un nou vas spaţial, o misiune crucială în vederea pregătirii trimiterii de astronauţi pe Lună şi a unei viitoare Staţii Spaţiale Chineze (CSS), relatează AFP.
O rachetă de tip ”Long March” 5B a decolat - în acest zbor inaugural - de la baza Wenchang, pe Insula Hainan (sud), propulsând vasul spaţial - fără nicio persoană la bord, din cauza caracterului experimental al lansării - şi a atins orbita prevăzută, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.
In #China, China's Long March 5B carrier #rocket made its debut flight from the Wenchang Space Launch Center in Hainan province on Tuesday evening, with the China Manned Space Agency saying it marked a new chapter in the country's manned #space program. pic.twitter.com/BrR4WbwhDh
— 左鲲鹏 (@rocflyingccsu) May 5, 2020
”Acest zbor este o etapă importantă”, subliniază un analist independent de la site-ul GoTaikonauts.com, specializat programul spaţial chinez, Chen Lan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Acest nou vas va asigura un avantaj Chinei asupra Japoniei şi Europei în domeniul călătoriei locuite în spaţiu”, apreciază el.
Beijingul a lansat, începând din 1999, mai multe vehicule spaţiale Shenzhou, construite după modelul faimoaselor Soiuz sovietice.
Vasul lansat marţi este mai sigur, mai rapid şi mai rezistent la căldură, mai lung - cu 8,8 metri - şi mai greu - cu 21,6 tone. El urmează să transporte mai mulţi atronauţi - până la şase, de la trei - şi ar urma să fie în parte reutilizabil.
PALAT CELEST
Aceste caracteristici deschid Chinei noi orizonturi.
”Totul depinde de ambiţile programului spaţial chinez, însă misiunile dincolo de Lună sunt posibile”, subliniază un specialist în probleme spaţiale de la cabinetul american Forecast International, Carter Palmer.
Înaintarea în spaţiu necesită două lucruri principale - o viteză foarte mare pentru a se smulge forţei gravitaţiei şi o protecţie mai bună faţă de temperaturi extreme - caracteristici de care ar beneficia acest nou vas spaţial chinez.
Actuala misiune de testare vizează în special scutul termic şi capacitatea de a reintra în atmosferă.
Viitoarea staţie spaţială chineză (CSS) - intitulată în mandarină Tiangong (Palat celest) urmează să cuprindă trei părţi - un modul principal cu o lungime de 17 metri - un loc de muncă şi de locuit - şidouă module anexe - pentru experimente ştiinţifice.
Asamblarea staţiei în spaţiu ar urma să înceapă anul acesta şi să se încheie în 2022.
Ea ar putea deveni singura staţie operaţională, după oprirea Staţiei Spaţiale Internaţionael (ISS).
Altă noutate a misiunii de marţi este racheta cu rază lungă de acţiune de tip Long March 5B - cu un diametru de cinci metri, o greutate de 849 de tone şi o lungime de 54 de metri, care poate trimite în spaţiu încărcături de 22 de tone.
Acelaşi tip de rachetă urmează să fie folosit în vederea lansării părţilor viitoarei staţii spaţiale.
AMERICA, MEREU PRIMA
Această reuşită de marţi oferă asigurări programului spaţial chinez, în urma unor eşecuri, anula acesta, în lansarea unui satelit indonezian, în aprilie, şi unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Long March 7, în martie,
China investeşte miliarde de euro în spaţiu. Ea plasează numeroşi sateliţi pe orbită atât pentru ea - de observaţie a Terrei, de telecomunicaţii, sistemul de geolocalizare BeiDou - sau pentru alte ţări.
La începutul lui 2019, ea a devenit prima naţiune din lume care a făcut să aterizeze o sondă pe ”faţa ascunsă” a Lunei, speră să trimită un om pe astru în aproximativ zece ani şi să stabilească o bază pe satelitul natural.
China intenţionează de asemenea să lanseze o sondă către Marte în cursul lui 2020. Obiectivul acestei misiuni este ca dispozitivul să aterizeze pe Planeta Roşie şi să desfăşoare un robot teleghidat
Însă se află China la nivelul Statelor Unite?
”China a prins din urmă Statele Unite în anumite domenii spaţiale, precum observaţia Terrei şi navigaţia”, potrivit lui Chen Lan.
”Însă este în continuare cu mult în urmă în domeniile explorării spaţiului şi al zborurilor locuite”, subliniază analistul, care consideră că America rămâne în continuare ”principala putere spaţială”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.