China şi Statele Unite şi-au expus sâmbătă amploarea divergenţelor pe care le au înaintea summitului APEC, la Port Moresby, atacându-se furibund pe tema protecţionismului şi comerţului, pe fondul luptei pentru influenţă în regiunea Pacificului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această confruntare s-a purtat prin două discursuri consecutive, ale preşedintelui chinez Xi Jinping, urmat de cel al vicepreşedintelui american Mike Pence, la tribuna unui forum al unor conducători de întreprinderi care precedă întâlnirea anuală a Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

În absenţa preşedintelui Donald Trump, care a ales să nu asiste la această adunare, Xi Jinping este incontestabil principala figură la summit, care are drept cadru improbabil capitala Papuei Noua Guineea, celebră prin insecuritatea sa.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Liderul chinez a denunţat sâmbătă protecţionismul şi politica ”America mai întâi” (”America first”), afirmând că regulile comerţului mondial nu ar trebui să servească unor ”agende egoiste”.

China şi Statele Unite se află într-un război comercial care ar putea, potrivit unor experţi, să fie dezastruos pentru economia mondială. Washingtonul, iar apoi şi Beijingul şi-au impus în ultimele luni taxe vamale punitive importurilor reciproce - însă excedentul bilateral chinez a continuat să bată recorduri.

XI ÎN CENTRU, PENCE ABSENT

”Istoria ne învaţă că  nimeni nu iese învingător din confruntare, fie că ea ia forma unui Război Rece, a unui război la cald sau a unui război comercial”, a lansat Xi.

”Încercări de a ridica bariere şi de rupe relaţii economice strânse sunt contrare legilor economice şi sensului istoriei. Aceasta este o abordare pe termen scurt, care este sortită eşecului”, a declarat Xi, îndemnând să se spună ”nu” protecţionismului şi ”unilateralismului”, într-un atac direct la adresa politicii americane.

Urcând câteva minute mai târziu la tribună, Pence a ripostat, combativ, afirmând că Washingtonul nu va ceda.

”Noi am impus taxe unor bunuri chineze în valoare de 250 de miliarde de dolari, iar această cifră ar putea să se dubleze”, a ameninţat vicepreşedintele american. ”Noi sperăm la o îmbunătăţire, însă Statele Unite nu-şi vor schimba comportamentul atât timp cât China nu-şi va schimba atitudinea”.

Summitul APEC, ale cărui lucrări s-au deschis ulterior, au loc pe fondul luptei pentru influenţă între o Chină tot mai prezentă în regiune şi nişte State Unite aflate în retragere. Acest lucru a fost ilustrat prin prima fotografie de familie” a liderilor - Xi se află în centrul ei, iar Pence lipseşte din ea.

”NOI NU CORUPEM”

Ca pentru a dezminţi orice dezangajament american, vicepreşedintele a anunţat că Washingtonul se va asocia dezvoltării în Papua a unei baze navale a Australiei, alt stat care se teme de obiectivele chineze în regiunea Pacificului.

În alt gest susceptibil să irite Beijingul, vicepreşedintele american s-a întâlnit scurt cu reprezentanţii delegaţiei taiwaneze.

Xi a profitat de intervenţia sa în faţa conducătorilor de întreprinderi pentru a apăra titanicul program de investiţii eurasiatice cunoscut sub numele de ”Drumurile mătăsii”, promovat de ţara sa şi care ”nu este o piedică, aşa cum l-au prezentat unii”.

”Un drum cu sens unic”, a ironizat Pence, îndemnând ţările din zonă să nu cedeze ademenirii unei diplomaţii a carnetului de cecuri chinez ”în cel mai bun caz opacă”.

”Noi nu ne înecăm partenerii într-o mare de datorii”, a tunat el. ”Noi nu constrângem, noi nu corupem, noi nu vă compromitem independenţa”.

40 MASERATI

Ben Rhodes, care a fost consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Barack Obama, a apreciat că absenţa preşedintelui american Donald Trump oferă ”o ocazie enormă Chinei să-şi extindp influenţa”.

Liderii ţărilor din cadrul APEC, purtând cămăşi galbene sau roşii cu diverse motive, au pozat la tradiţionala fortografie de familie, înainte să participe la o cină. Ei urmează să intre duminică în toiul discuţiilor.

Programul oficial al summitului include probleme de integrare economică în regiune şi de îmbunătăţire a infrastructurilor digitale.

Însă ordina de zi a fost eclipsată de simplul fapt că summitul are loc pentru prima oară într-un oraş cu reputaţia că ţi se taie gâtul în el, în care ganguri - cunoscute sub numele de "raskols" - îşi impun propria lege.

Ca măsură de securitate, dar şi din motive logistice, delegaţii şi jurnaliştii sunt găzduiţi la bordul a trei pacheboturi, aduse special din Australia vecină.

O parte a msiunii de securizare a summitului a fost încredinţată unor armate străine. Australia a desfăşurat, astfel, 1.500 de militari, inclusiv membri ai forţelor speciale, dar şi avioane de vânătoare şi nave de război.

Pregătirea summitului a fost marcată de o plemică pe tema achiziţionării de către autorităţi a 40 de automobile marca Maserati, cu scopul de a-i plimba cu ele pe liderii ţărilor din cadrul APEC, în contextul în care spitalele din provincie sunt afectate de o penurie cronică de medicamente, iar jumătate din populaţia capitalei trăieşte în tabere improvizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.