Prim-ministrul britanic Keir Starmer i-a spus vineri liderului chinez Xi Jinping că cele două ţări trebuie să poată vorbi sincer despre dezacordurile lor şi, de asemenea, să urmărească legături economice mai strânse şi să lucreze împreună pe probleme globale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Xi i-a spus lui Starmer în timpul unei convorbiri telefonice că speră ca Marea Britanie să „privească China obiectiv şi raţional”, a relatat agenţia oficială chineză de ştiri Xinhua.

Biroul lui Starmer a comunicat că cei doi lideri au discutat despre domeniile de colaborare, inclusiv despre comerţ, economie şi educaţie, şi au convenit că, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, ar trebui să conlucreze îndeaproape pentru securitatea globală şi schimbările climatice.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Prim-ministrul a adăugat că speră că liderii vor putea purta discuţii deschise, sincere şi oneste pentru a aborda şi înţelege domeniile de dezacord atunci când este necesar, cum ar fi Hong Kong, războiul Rusiei în Ucraina şi drepturile omului”, se arată într-un comunicat transmis de biroul lui Starmer.

Presa de stat chineză a declarat că apelul a fost iniţiat de Marea Britanie şi că Xi şi Starmer au discutat despre intensificarea cooperării în domeniul finanţelor, al economiei ecologice şi al inteligenţei artificiale. Xinhua a relatat că Xi l-a felicitat pe Starmer pentru victoria sa în alegerile din iulie.

Guvernul lui Starmer a declarat că vrea să facă o evaluare a relaţiei Marii Britanii cu China pentru a înţelege şi a răspunde provocărilor şi oportunităţilor pe care le prezintă Beijingul.

În ultimii ani, legăturile dintre Marea Britanie şi China au fost tensionate din cauza Hong Kong-ului, a acuzaţiilor britanice de încălcare a drepturilor omului şi a preocupărilor legate de implicarea firmelor chineze în furnizarea de infrastructură critică. În 2022, prim-ministrul de atunci, Rishi Sunak, un conservator, a declarat sfârşitul „erei de aur” a relaţiilor cu China, susţinută de unul dintre predecesorii săi, David Cameron.

La rândul său, Xinhua l-a citat pe Xi afirmând că China este pregătită să se angajeze într-un „dialog pe picior de egalitate, pe baza respectului reciproc, (pentru) a spori înţelegerea şi încrederea reciprocă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.