China a predat marţi în mod simbolic cheile noului palat prezidenţial în Vanatu, unde finanţează şi alte clădiri guvernamentale, tot atâtea proiecte care riscă să relanseze îngrijorări cu privire la influenţa Beijingului în această ţară situată în Pacificul de Sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul din Vanatu Charlot Salwai a anunţat deschierea noului palat prezidenţial în cadrul unei scurte ceremonii oficiale de predare a cheilor, în faţa unui panou impozant pe care scria ”China Aid”, care evocă finanţarea chineză.

Beijingul preconizează să construiască un nou sediu al Ministerului Finanţelor şi să renoveze Departamentul Afacerilor Externe al acestei ţăriinsulare, a anunţat marţ iîntr-un comunicat Ambasada Chinei.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acest proiect oferă Vanatu ”altă clădire emblematică” şi simbolizează o nouă ”etapă importantă” în relaţiile bilaterale tot mai călduroase, subliniază ambasada.

Potrivit unui grup australian de reflecţie, Lowy Institute, China a chelutuit peste 21 de milioane de dolari cu aceste poriecte, o sumă importantă într-o ţară în curs de dezvoltare cu mai puţin de 300.000 de locuitori.

Vanatu este greu îndatorat faţă de China - datoarează aproximativ 40% din datoria sa externă Băncii chineze Eximbank, potrivit Institutului Lowy.

China a finanţat alte infrastructuri în arhipelag, în care Beijingul poartă o luptă de influenţă cu Occidentul, la fel ca în alte state mici de la Pacific.

Vanatu şi-a proclamat independenţa în 1980, după ce a fost o colonie gestionată în comun de Franţa şi Marea Britanie sub numele de Noile Hebride.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.