Autorităţile din regiunea Xinjiang din China au legalizat aşa-numitele centre de reeducare pentru persoanele acuzate de extremism religios, la mai puţin de o lună după ce au negat că ar exista, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul din Xinjiang a modificat marţi o lege locală pentru a încuraja „o educaţie împotriva ideologiilor extremiste”.

Noua lege stipulează că „instituţiile precum centrele de educare a competenţelor vocaţionale trebuie să coordoneze şi o instruire privind limba naţională, legile şi regulile, competenţele vocaţionale şi să coordoneze o educaţie împotriva ideologiilor extremiste şi să promoveze o transformare a cursanţilor pentru a-i ajuta să se întoarcă în societate şi la familiile lor”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Organizaţiile pentru drepturile omului au susţinut de mult timp că guvernul chinez a reţinut sute de mii de uiguri – o minoritate musulmană – în astfel de centre pentru a încerca să le insufle forţat patriotism şi loialitate faţă de Beijing.

Într-un raport din 29 august, Comitetul pentru Eliminarea Discriminării Rasiale al ONU s-a arătat îngrijorat de informaţiile conform cărora cei din minoritatea uigurilor şi alţi musulmani sunt reţinuţi pentru perioade lungi de timp fără să fie puşi sub acuzare sau să aibă parte de un proces „sub pretextul luptei anti-terorism şi împotriva extremismului religios”.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a formulat o acuzaţie similară într-un discurs de săptămâna trecută de la Institutul Hudson: „Supravieţuitorii acestor centre au descris experienţele lor ca fiind o încercare a Beijingului de a strangula cultura uigurilor şi de a călca peste credinţa musulmană”.

Guvernul chinez a afirmat în repetate rânduri că aceste informaţii sunt false şi că „nu există reţineri arbitrare sau o privare de libertate a religiei”.

Maya Wang, o cercetătoare de la Human Rights Watch, a afirmat că guvernul regional din Xinjiang nu are autoritatea, din punct de vedere constituţional, de a legaliza astfel de detenţii.

„Fără un proces corect, centrele de educare politică din Xinjiang rămân arbitrare şi abuzive şi nicio schimbare în legile naţionale şi regionale nu poate schimba acest lucru”, a afirmat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.