China a inaugurat miercuri, la Hong Kong, la o săptămână de la intrarea în vigoare a legii securităţii naţionale impuse de Beijing, un birou pentru agenţii săi de informaţii, care pot de-acum să opereze la lumina zilei pentru prima oară în fosta colonie britanică, relatează AFP.
Deschiderea cu mare pompă a acestui Birou al Apărării Securităţii Naţionale simbolizează controlul tot mai mare pe care Beijingul intenţionează să-l exercite în centrul financiar.
Amplasarea acestuia într-un hotel reamenajat este la fel de semnificativă - el domină Parcul Victoria, unde se adună de ani de zile manifetsanţi în favoarea democraţiei. Anual, în iunie, ei se adună aici la un priveghi în amintirea victimelor din Piaţa Tiananmen.
Un steag chinez a fost instalat în faţa clădirii, iar emblema Chinei pe faţadă.
China opened its powerful national security office in Hong Kong, turning a hotel near a city-center park that has been one of the most popular venues for pro-democracy protests into its new headquarters https://t.co/bbPHkLuD0l pic.twitter.com/FsyClULdIE
— Reuters (@Reuters) July 8, 2020
Miercuri, o placă cu numele noului birou a fost dezvelită, în prezenţa reprezentanţilor Guvernului Hong Kongului şi unor oficiali, între care şi comandantul garnizoanei armatei chineze în acest teritoriu.
The central gov't office for safeguarding national security in Hong Kong has been inaugurated. #ifnotforchina #Chinacares
— Chris Bee (@chinahelp9ja) July 8, 2020
pic.twitter.com/dub0iC4afx
Este ”un moment istoric”, a declarat Carrie Lam, şefa Executivului local - desemnat de Beijing. Aparatul chinez de informaţii va fi un ”partener important” în apărarea securităţii naţionale, a subliniat ea.
Luo Huining, directorul Biroului de legătură, organul puterii centrale chineze la Hong Kong, a declarat că oraşul ”şi-a luat adio de la epoca în care era lipsit de apărare în domeniul securităţii naţionale”.
ROL VAG
Legea adoptată săptămâna trecută de către regimul comunist de la beijing vizează să reprime subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine, ca răspuns la contestarea lansată anul trecut împotriva puterii centrale în fosta colonie britanică.
Ea constituie cea mai radicală schimbare pentru Hong Kong de la retrocedarea sa de către Regatul Unit Chinei în 1997. Activiştii în favoarea democraţiei se tem de o erodare fără precedent a libertăţilor şi autonomiei în teritoriu.
Legi similare aflate în vigoare în China continentală permit zdrobirea oricărei contestări. Poliţia din Hong Kong a arestat deja, la 1 iulie, ziua intrării în vigoare a textului, manifestanţi care îşi exprimau opiniile politice - de-acum ilegale - despre independenţa şi autonomia teritoriului.
Conţinutul acestei legi a rămas secret după adoptarea acesteia la 30 iunie, în unanimitate, de către Comitetul Parmament al Adunării Naţionale Populare (ANP). Parlamentul local (LegCo) nu a avut de spus absolut niciun cuvânt.
Textul prevede ca agenţi chinezi de securitate să opereze pe teritoriul Hong Kongului - o premieră -, iar anumite dosare vor ajunge direct sub jurisdicţia Beijingului. Până acum, poliţia şi sistemul judiciar din Hong Kong aveau deplină competenţă în teritoriu.
În discursul său, Luo a respins critici cu privire la sistemul judiciar chinez, pe care l-a catalogat drept ”sănătos”.
Observatori îşi exprimă cu regularitate îngrijorarea faţă de proceduri şi un nivel al condamnărilor la tribunal de 99%.
Beijingul consideră că această lege vizează stabilitatea în teritoriu, după luni de manifestaţii uriaşe, în 2019, dar şi reprimarea curentului care militează în favoarea independenţei.
Rolul precis al biroului rămâne vag, însă numirea la conducerea acestuia, săptămâna trecută, de către Beijing a lui Zheng Yanxiong este un semn.
”MOTIVE REZONABILE”
Zheng Yanxiong s-a făcut cunoscut prin reprimarea unei revolte în 2011 a locuitorilor unui sat din provincia Guangdong, vecină cu Hong Kongul.
În cadrul ceremoniei, el a anunţat că biroul ”îşi va consolida relaţiile şi coordinarea” cu organisme de pe continent deja aflate la faţa loculu, precum armata chineză.
Cei doi adjuncţiai săi au fost numiţi - Li Jiangzhou, un ofiţer din domeniul securităţii publice care a lucrat la Biroul de legătură, şi Sun Qingye, prezentat săptămâna trecută de către cotidianul din Hong Kong South China Morning Post drept un funcţionar de rang înalt din cadrul serviciilor chineze de informaţii.
Biroul se află în subordinea directă a Beijingului, iar agenţii săi nu se supun legilor din Hong kong în exerciţiul funcţiunii.
Inaugurarea biroului are loc la o zi după ce Hong Kongul a consolidat puterile poliţiei sale, care va putea efectua percheziţii - fără mandat - şi controla sau suprima orice informaţie pe internet în cazul în care există ”motive rezonabile” să creadă că aceasta încalcă legea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...