China nu a "aţâţat niciodată focul şi nu a alimentat flăcările" războiului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, în replică la acuzaţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora Rusia şi China încearcă să slăbească summitul său global de pace organizat în Elveţia, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate eforturile în susţinerea măsurilor de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina trebuie să fie recunoscute, a declarat purtătoarea de cuvânt Mao Ning, răspunzând la o întrebare referitoare la viitorul summit de pace care va avea loc în Elveţia la jumătatea lunii iunie.

Duminică, Zelenski a acuzat China că susţine eforturile Moscovei de a descuraja liderii să participe la summitul din Elveţia. "În mod regretabil, Rusia, folosindu-se de influenţa chineză în regiune, folosind şi diplomaţii chinezi, face totul pentru a perturba summitul pentru pace. Este regretabil că o ţară atât de mare, independentă şi puternică precum China este un instrument în mâinile lui Putin", a declarat el în Singapore.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

China acordă o mare importanţă relaţiilor sale cu Ucraina şi rămâne cel mai mare partener comercial al acesteia, a declarat luni Mao Ning, adăugând că poziţia Chinei cu privire la conferinţa de pace este foarte "deschisă şi transparentă": China consideră că toate eforturile trebuie recunoscute în susţinerea măsurilor de pace legate de războiul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Mao Ning. "Credem că putem obţine înţelegerea şi sprijinul tuturor părţilor", a transmis Beijingul, într-o probabilă aluzie la faptul că Rusia nu a fost invitată la summit.

Moscova, la rândul ei, a declarat că orice discuţii de pace în absenţa ei sunt inutile.

Kievul urmăreşte o participare largă la summitul din Elveţia, cu lideri din diferite părţi ale lumii, în speranţa că va pune presiune internaţională asupra Moscovei.

Rusia şi China au proclamat o relaţie "fără limite" cu doar câteva zile înainte ca Moscova să îşi lanseze invazia în Ucraina în februarie 2022, dar Beijingul a evitat până acum să furnizeze arme şi muniţii reale pentru efortul de război al Rusiei.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.