China depăşeşte Statele Unite şi principalele ţări din Occident în 37 dintre cele 44 de domenii ale tehnologiei de vârf, arată un raport publicat joi de grupul de reflecţie Australian Strategic Policy Institute, citat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

China ar fi astfel pe cale să stabilească un monopol în domeniul bateriilor electrice, hipersonic sau comunicaţiilor pe frecvenţe radio avansate precum 5G şi 6G.

Potrivit acestui studiu, Statele Unite dispun de o superioritate numai în câteva domenii - vaccinuri, informatică sau sisteme de lansare spaţială.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rezultatele studiului au la bază cercetări cu ”impact mare” în domenii tehnologice critice şi emergente.

”Cercetările noastre arată că China a pus bazele pentru a se poziţiona ca prima superputere ştiinţifică şi tehnologică mondială”, afirmă autorii raportului.

Cele mai importante zece institute de cercetare mondială îşi au sediul în China şi generează ”de nouă ori mai multe articole de cercetare cu impact mare” decât Statele Unite.

În majoritatea celor 44 de tehnologii de vârf analizate, Academia Chineză de Ştiinţe s-a clasat prima sau a doua.

China este pe cale să creeze un monopol în mai multe domenii dominate până acum de către Statele Unite, de exemplu producţia la scară nanometrică, hidrogenul şi amoniacul în energie şi biologia sintetică.

Potrivit grupului de reflecţie australian, China străluceşte în domeniul importului de telente.

Astfel, ”o cincime dintre articolele cu impact puternic sunt redactate de către cercetători formaţi” în Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Australia şi Noua Zeelandă.

În domeniul armamentului, Australian Strategic Policy Institute relevă că progrese fulgerătoare înregistrate de China în domeniul rachetelor hipersonice cu capacitate nucleară erau previzibile.

”Potrivit analizei noastre a datelor, în ultimii cinci ani China a generat 48,49% dintre articolele de cercetare cu impact puternic” în acest domeniu.

Şapte dintre cele mai bune zece institute de cercetare din lume în acest domeniu se află în China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.