China a catalogat ca „neruşinate” comentariile ministrului britanic de Externe, Jeremy Hunt şi a informat că a depus o plângere diplomatică către Londra după ce Hunt a avertizat că vor exista consecinţe dacă Beijingul nu îşi va respecta angajamentele asumate la preluarea Hong Kong-ului în 1997, conform Reuters.
„Să spui că Marea Britanie a luptat pentru libertăţile locuitorilor din Hong Kong reprezintă pur şi simplu o neruşinare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Geng Shuang, la o conferinţă de presă.
„Aş dori să îl întreb pe domnul Hunt dacă a existat democraţie în Hong Kong în era colonială britanică. Cetăţenii din Hon Kong nici nu aveau dreptul să protesteze”, a afirmat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Doar după ce Hong Kong s-a întors sub autoritatea Chinei, cetăţenii oraşului au avut o garanţie „fără precedent” cu privire la democraţie şi libertate, a adăugat el.
Responsabilităţile Marii Britanii faţă de Hong Kong s-au încheiat iar Hong Kong este o problemă internă a Chinei, a precizat Geng.
Comentariile sale au venit după ce Hunt a condamnat luni violenţa de ambele părţi de la protestele din Hong Kong şi a avertizat că vor exista consecinţe dacă China îşi va neglija angajamentele de a permite libertăţi în Hong Kong la care cetăţenii chinezi nu au acces, inclusiv dreptul de a protesta.
„Crede că gestionarea protestelor din august 2011 a poliţiei britanice reprezintă represiune?”, a afirmat Geng cu privire la Hunt.
„Sperăm ca Marea Britanie şi în special domnul Hunt să nu îşi supraestimeze abilităţile şi să intervină în problemele interne din Hong Kong. Acest lucru este destinat eşecului”, a precizat el.
China a depus plângeri faţă de comentariile lui Hunt către Marea Britanie, atât la Beijing cât şi la Londra, a informat Geng.
Guvernul chinez a condamnat marţi ferm protestatarii care au vandalizat sediul Consiliului Legislativ din Hong Kong, numind acţiunile lor „total intolerabile”.
De asemenea, Global Times, ziarul Partidului Comunist Chinez, a cerut „toleranţă zero” faţă de protestatarii din Hong Kong
„Din aroganţă şi furie, protestatarii au arătat că nu respectă legea şi ordinea”, se arată în articolul Global Times.
Peste un milion de persoane au protestat în ultimele trei săptămâni pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de liderul Hong Kong-ului Carrie Lam, susţinută de China. Oamenii sunt nemulţumiţi de un proiect de lege care ar permite extrădarea infractorilor în China pentru că aceştia ar fi expuşi astfel unui sistem judiciar incorect şi controlat de partidul comunist de la Beijing.
Proiectul de lege a fost suspendat, însă protestatarii i-au cerut lui Carrie Lam să îl retragă cu totul. De asemenea, oamenii au reclamat un exces de zel al forţelor de ordine la protestele recente, poliţiştii folosind gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.