China a condamnat, sâmbătă seară, vânzarea de sisteme de rachete sol-aer americane către Taiwan (aprobată cu o zi înainte de Washington), denunţând o acţiune care „afectează grav relaţiile sino-americane” şi „pune în pericol pacea” în regiune, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această operaţiune „încalcă grav suveranitatea şi interesele de securitate ale Chinei, dăunează grav relaţiilor sino-americane şi pune în pericol pacea şi stabilitatea” în Strâmtori, a afirmat Ministerul chinez de Externe într-o declaraţie publicată sâmbătă seara.

Beijingul ar putea lua „toate măsurile necesare pentru a apăra ferm suveranitatea naţională, securitatea şi integritatea teritorială”, se arată în declaraţie.

Tranzacţia în valoare de 1,16 miliarde de dolari, care trebuie încă aprobată de Congres, include diverse sisteme antiaeriene, inclusiv NASAMS şi rachete 123, potrivit agenţiei americane responsabile pentru vânzările militare externe.

O altă vânzare anunţată vineri vizează sisteme radar în valoare totală de 828 de milioane de dolari. Echipamentele vor fi preluate direct din stocurile US Air Force.

Ministerul taiwanez al Apărării şi-a exprimat sâmbătă „recunoştinţa sinceră” pentru această vânzare, care va ajuta armata „să continue să îşi îmbunătăţească capacitatea de apărare şi să menţină împreună pacea şi stabilitatea în Strâmtoare”.

Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat şi consideră că Republica Populară Chineză este singurul guvern legitim, dar furnizează totuşi Taipeiului un ajutor militar substanţial.

Beijingul se opune în mod regulat sprijinului american pentru Taiwan şi acuză Washingtonul că se amestecă în afacerile sale. China consideră Taiwanul drept o parte a teritoriului său pe care nu a reuşit încă să îl reunifice cu restul teritoriului de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949.

Deşi se declară în favoarea „reunificării paşnice”, nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare şi trimite în mod regulat nave de război şi avioane de luptă în jurul insulei. La jumătatea lunii octombrie, Taiwanul a detectat un număr record de 153 de aeronave chineze într-o singură zi în apropierea insulei, la sfârşitul unei zile de manevre militare chineze.

Cu o lună înainte, Beijingul sancţionase companiile americane din domeniul apărării ca represalii pentru aprobarea de către Washington a vânzării de echipamente militare către Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.