Ministrul chinez al Apărării Dong Jun subliniază vineri, în faţa unor militari din întreaga lume, la Beijing, că ”negocierile” sunt singura soluţie la războaiele din Fâşia Gaza şi Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pentru a rezolva problemele sensibile ca criza din Ucraina şi conflictul israeliano-palestinian, promovarea păcii şi negocierilor este singura soluţie”, a declarat Dong Jun la ceremonia de deschidere a Forumului Securităţii de la Xiangshan.

”Nu există niciodată învingător în războaie şi conflicte, confruntarea nu duce nicăieri”, a adăugat el.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Cu cât conflictul este mai grav, cu atât este mai important să nu se abandoneze dialogul şi consultările. Numai reconcilierea poate pune capăt unui conflict”, a subliniat el.

Dong Jun îndeamnă totate ţările din lume să promoveze ”o dezvoltare paşnică şi o guvernanţă care să includă”.

El denunţă ”proliferarea conceptelor de securitate naţională” şi cere ca ”noile tehnologii să fie într-un beneficiu mai bun al întregii oameniri”, părând să se refere la încercări ale Statelor Unite de împiedica accesul Chinei la tehnologii de vârf.

Forumul de la Xiangshan găzduieşte peste 500 de reprezentanţi din peste 90 de ţări şi organizaţii timp de trei zile, potrivit presei chineze de stat.

Pe ordinea de zi figurează relaţiile dintre China şi Statele Unite, securitatea în Europa şi Asia şi mizele securităţii într-o lume multipolară.

Înfiinţat în 2006, acest forum este considerat pandantivul chinez al Colocviului anual Shangri-La din Singapore, organizat în primăvară, la care participă şi Beijingul.

La această a 11-a ediţie, oficiali de rang din armatele rusă, pakistaneză, din Singapore, iraniană şi germană participă la mese rotunde.

PUNCTE DE FRICŢIUNE

Între oaspeţii de remarcă se află Michael Chase, adjunctul secretarului american al Apărării, la doar câteva zile după întâlniri între gradaţi de rang înalt de la Washington şi Beijing.

Cele două mari puteri sunt în continuare în dezacord asupra statututului Insulei Taiwan şi abordării considerate tot mai agresive a Beijingului la Marea Chinei de Sud.

China şi Statele Unite încearcă însă să restabilească discuţii regulate între armatele lor, cu scopul de a evita ca divergenţele să degenereze într-un conflict incontrolabil.

La Marea Chinei de Sud, nave chinezeşti au provocat o serie de confruntări foarte mediatizate cu nave filipineze, în ultimele luni, iar forţe navale americane au desfăşurat manevre alături de cele ale Manilei.

China revendică o mare parte a apelor Mării Chinei de Sud, în pofida revendicărilor altor ţări din regiune şi deciziei unui tribunal internaţional care a stabilit că aceste revendicare chineză nu are nicio bază juridică.

În marja Forumului, joi, un oficial militar chinez de rang înalt, He Lei, a ameninţat că China va ”deobi” orice pătrundere pe teritoriul său, inclusiv la Marea Chinei de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.