Directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) John Ratcliffe denunţă, într-un editorial publicat în Wall Street Journal (WSJ), furtul de către China al unor secrete din domeniile afacerilor şi tehnologiei Apărării americane şi cataloghează China drept ”cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi libertăţii în lume după al Doilea Război Mondial”, în contextul în care Washingtonul restrânge durata vizelor membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) şi familiilor acestora, relatează AFP.
”Republica Populară Chineză reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa Americii de azi şi cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi libertăţii în lume după al Doilea Război Mondial (1939-1945)”, scrie el.
John Ratcliffe prezintă operaţiuni în cursul cărora agenţi chinzi s-au folosit presiuni economice cu scopul de a influenţa congresmeni americani sau pentru a-i compromite.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Informaţiile noastre arată că Beijingul desfăşoară cu regularitate acest tip de operaţiuni de influenţă în Statele Unite”, scrie el.
”Liderii chinezi caută să subordoneze drepturile indivizilor voinţei Partidului Comunist (Chinez)”, acuză DNI.
Departamentul de Stat deunţă faptul că membrii PCC sunt ”ostili valorilor americane” şi sunt angajaţi în ”activităţi nefaste”.
În baza unor reglementări care au intrat în vigoare ”de îndată”, vizele emise membrilor PCC şi membrilor familiilor acestora rămân valide o singură lună după ce au fost emise şi pentru a singură intrare în Statele Unite. Anterior,, unele vize permiteau intrări nelimitate pe o perioadă de până la zece ani.
BEIJINGUL DENUNŢĂ ”PAGUBE IREPARABILE”
Presa oficială chineză avertizează vineri că anumite pagube cauzate relaţiilor Washingtonului cu Beijingul sunt ”ireparabile”, în contextul în care administraţia lui Donald Trump a aceste restricţii PCC, relatează Reuters.
Ziarul proguvernamental de limbă engleză China Daily evocă ”semne îngrijorătoare” în relaţiile chinezo-americane.
”Chiar dacă viitoarea administraţie intenţionează să relaxeze tensiunile care au fost semănate şi care continuă să fie semănate, anumite pagube sunt pur şi simplu ireparabile, ca intenţia actualului preşeidnte” Trump, denunţă ziarul într-un editorial.
Relaţiile bilaterale apucă pe o ”cale periculoasă”, scrie China Daily, în contextul în care relaţiile Chinei cu Statele Unite s-au deteriorat în ultimele luni în comerţ, securitate, pe tema pandemiei covid-19 şi reprimării de la Hong Kong.
SMIC ŞI CNOO, PE LISTA NEAGRĂ A LUI TRUMP
Washingtonul a introdus joi producătorul chinez de cipuri SMIC şi compania petrolieră chineză CNOOC pe ”lista neagră” a întreprinderilor pe careadministraţia Trump le acuză de legături sau de faptul că sunt controlate de către armata chineză.
În afară de SMIC şi CNOOC, pe această listă se află 35 de nume, inclusiv ale China Construction Technology şi China International Engineering Consulting Corp.
Această listă nu a fost folosită în sancţiuni, însă Trump le-a interzis recent investitorilor americani să cumpere acţiuni ale societăţilor de pe ea, începând de anul viitor.
Este neclar dacă viitoarea administraţie a lui Joe Biden va opera un viraj în relaţiile cu Beijingul.
Preşedintele ales Joe Biden a declarat săptămâna aceasta cotidianului The New York Times (NYT) că nu va anula imediat taxele vamale impuse de administraţia Trump multor produse chineze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...