China a testat miercuri o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) echipată cu o ”ogivă falsă”, anunţă Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat neobişnuit, în contextul în care gigantul asiatic vorbeşte rar despre lansările sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Niciun detaliu despre locul exactr al căderii sau despre natura rachetei nu a fost dezvăluit.

Ministerul nu spune nici dacă proiectilul a fost lansat de la bordul unui submarin sau de la sol.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Rachetele balistice intercontinentale sunt unele dintre cele mai puternice arme din lume şi pot transporta focoase nucleare.

Această lansare intervine în contextul unei rivalităţi chinezo-americane la Oceanul Pacific, unor tensiuni între Beijing şi Manila la Marea Chinei de Sud şi unei ostilităţi între autorităţile chineze şi cele din Taiwan, o insulă pe care o revendică.

PROGRAM ANUAL DE ANTRENAMENT DE RUTINĂ AL FORŢEI RACHETELOR

”Forţa Rachetelor Armatei Populare de Eliberare (armata chineză) a lansat cu succes, la 25 septembrie, la ora (locală) 8.44 (3.44, ora României) către apele internaţionale, la Oceanul Pacific, o rachetă balistică intercontinentală care transporta o ogivă falsă de antrenament. Ea a căzut cu precizie în zona maritimă prestabilită”, anunţă Ministerul chinez al Apărării.

”Această lansare de rachetă face parte din programul anual de antrenament de rutină al Forţelor Rachetelor. Ea a permis testarea eficientă a performanţelor armelor şi echipamentelor şi nivelul de pregătire a trupelor şi a atins obiecticul scontat”, precizează ministerul.

”Această lansare de rachetă face parte din programul anual de antrenament de rutină a Forţei Rachetelor” şi ”este conformă dreptului şi practricilor internţaaonale şi nu vizează nicio ţară sau ţintă specifice”, mai precizează ministerul.

”Este extrem de neobişnuit şi este probabil pentru prima oară de zeci de ani când asistăm la un test”, declară Ankit Panda, un cercetător de la Fundaţia Carnegie pentru Pacea Internaţională, un centru de reflecţie american.

Acest test ”arată porobabil o modernizare nucleară în curs a Chinei, care se manifestă prin noi nevoi în privinţa testării”, adaugă el.

Gigantul asiatic s-a angajat să nu folosească niciodată primul o bombă nucleară dacă nu este atacat cu acest tip de armament.

RIVALITĂŢI CU SUA

Beijingul şi Washingtonul poartă o luptă intensă de influenţă la Oceanul Pacific.

Statele Unite trimit cu regularitate nave de război la marea Chinei de Sud cu scopul de a contracara pretenţiile teritoriale ale Beijingului, dar şi în apropierea taiwanului, pentru a-i susţine pe liderii taiwanezi.

China consideră Insula Taiwan una dintre provinciile sale pe care nu a reuşit încă să le reunifice cu restul teritoriului chinez după sfârşitul Războiului Civil din 1949.

Relaţiile Beijingului cu Taipeiul sunt execrabile începând din din 2016, când a fost aleasă preşedintă Tsai Ing-wen, succedată de Lai Ching-te în mai 2024. Ambii sunt susţinătorii unor legături mai slabe între Taiwan şi China.

China şi-a modernizat amplu, în ultimele decenii, armata, iar bugetul său militar creşte an de an, odată cu creşterea economică, o putere militară percepută uneori cu suspiciune de către unii dintre vecinii săi asiatici.

Ministerul chinez al Apărării subliniază însă miercuri că ”ţările vizate” de lansare - adică aflate în apropiere sau pe traiectoria rachetei - au fost informate ”în avans”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.